Priče > Biznis

Nafta je u svetu pojeftinila, ali je na SRPSKIM PUMPAMA i dalje PRESKUPA: Što tako?

U svetu je cena nafte pala sa 120 na 76 dolara, a u Srbiji sa 220 na 200 dinara

Izvor: K1info/blic.rs

12/12/2022 > 12:57

podeli vest:

Nafta je u svetu pojeftinila, ali je na SRPSKIM PUMPAMA i dalje PRESKUPA: Što tako?
Foto: Shutterstock


Od početka rata u Ukrajini cene na svetskom tržištu nafte išle su konstantno uzlaznom putanjom. Sa 77 dolara po barelu koliko je cena iznosila pre početka rata, pela se i na 120 dolara u junu, nakon čega je ponovo došlo do pada.

Kada govorimo o kretanju cene naftnih derivata, cena dizela išla je i do 220 dinara za litar, a sada je pala na 201 dinar, dok cena benzina iznosi 171 dinar.

Prema rečima predsednika Unije poslodavaca Srbije Nebojše Atanackovića, cena nafte na berzi ne mora direktno da se odražava i na cenu derivata kod nas.

Ono što je sigurno jeste, da je vrlo teško da će se cene naftnih derivata vratiti na nivo na kom su bile pre rata

- Cena nafte na berzi ne mora da se odražava direktno na cenu naftnih derivata. Rafinerije širom Evrope troše naftu koju se kupile pre par meseci, te ako uzmemo u obzir sadašnje cene goriva, one ne moraju da budu odgovarajuće trenutnim cenama nafte na svetskoj berzi - kaže za Nebojša Atanacković i dodaje:

- Sada je velika razlika u ceni između dizela i benzina. Dizel je trenutno mnogo skuplji, i to iz prostog razloga jer je mnogo više tražen.

Foto: Shutterstock

 

Kako kaže, činjenica je da kada cene derivata jednom porastu, teško da će se vratiti na onu prvobitnu cenu.

- Jedan od razloga zašto je trenutna situacija na tržištu takva, jeste zato što su Rusija i Ukrajina bili značajni isporučioci, a sada je to obustavljeno - rekao je Atanacković za  "Blic Biznis".

Najveći pad cena nafte

Cena sirove nafte sada je u najvećem padu od početka krize u Ukrajini i praktično se vratila na nivo s početka ruske vojne intervencije.

Najveći pad beleži se upravo tokom ove nedelje kada je na svetskoj berzi cena manja za deset dolara po barelu u odnosu na proteklu nedelju.

Ovih dana cena je 76 dolara po barelu na londonskom tržištu. Koliko je cena pala govori i podatak da je barel u junu ove godine, dakle pre samo 6 meseci koštao 120 dolara!

 

Ostavite komentar