Priče > Čuvarkuća

KOŠMAR s grejanjem jedne BEOGRAĐANKE: Kako da Elektranama DOKAŽE da su njeni RADIJATORI HLADNI?

Zagrejanost stambenih kao i poslovnih prostorija utvrđuje se merenjem temperature na visini od jedan metar u središnjem delu prostorija

Autor: Mina Duduković

10/12/2022 > 07:16

podeli vest:

KOŠMAR s grejanjem jedne BEOGRAĐANKE: Kako da Elektranama DOKAŽE da su njeni RADIJATORI HLADNI?
Foto: Freepik.com


Beograđanka Ana S. smrzava se poslednjih dana u svom stanu na Bežanijskoj kosi. Ona tvrdi da su radijatori u njenom stanu ili mlaki ili potpuno hladni, a u pomoć je pozvala JKP "Beogradske elektrane". Međutim, rešenje njenog problema nije ni na vidiku, jer se temperature vazduha koju izmeri njen termometar i sprava koju koriste radnici ovog preduzeće ne podudaraju. 

Ona tvrdi da su radnici izmerili  da je u njenim sobama temperatura od 20 do 20,7 stepeni, pa sumnja u ispravnost merača za vazduh.

- Sedam godina imam problem sa grejanjem i zbog toga sumnjam da je to neko vrzino kolo. Radnici iz Elektrana dođu po prijavi, izmere temperaturu i kažu da je u granicama, odnosno u dijapazonu 20 stepeni, stepen manje ili više, i onda nam bukvalno "vežu" ruke, jer nam ti zapisnici ne mogu koristiti za prijavu inspekciji koja bi dalje to utvrđivala. Sedim u stanu sa dva debela džempera i uvijena u ćebe, a račune za grejanje redovno plaćam. To nije normalno - kaže Ana. 

Foto: Privatna arhiva

Termometar kojim je temperaturu vazduha izmerila Ana S.

Ona tvrdi da je njena klima u stanu izmerila 15 stepeni i da je bila toliko uporna da je termometar pozajmila od svog druga, inače meteorologa, te da je i njegova "profi" sprava pokazala temperaturu od 17 stepeni.

- Ono što je važno jeste i da radnici iz Elektrane ne žele ni da pipnu radijatore i da se uvere da su hladni, već se "vade" na temperaturu vazduha. A i ta temperatura koju pokazuju moji merači jeste samo rezultat mog truda, odnosno klime koja mora da radi, da se ne bih smrzla, a povremeno uključujem i norveške radijatore. Zbog svega navedenog struju plaćam mnogo više, kao i centralno grejanje, koje nemam - dodaje ona.

 

S druge strane iz JKP "Beogradske elektrane" za K1 info kažu da su proverile rad toplotne predajne stanice i obavile merenje temperature u stanu Beograđanke Ane S.

- Tom prilikom je utvrđeno da su temperature u stanu bile propisane i iznosile su od 20 do 20,7 stepeni Celzijusa.  Temperatura vazduha u pomenutom stanu je izmerena uređajem koji je baždaren u akreditovanoj laboratoriji za etaloniranje i za njegovu upotrebu je dobijen seftifikat Direkcije za mere i dragocene metale. Prošle godine je obavljeno etaloniranje svih uređaja za merenje temperatura u zagrevanim prostorijama. Ovaravanje merila se obavlja jednom u pet godina. Pojedini uređaji koje su "Beogradske elektrane“ predale Direkciji za mere i dragocene metale nisu dobili uverenje o etaloniranju i nisu u upotrebi. Napominjemo, svi uređaji koje koriste ekipe preduzeća na terenu imaju sertifikate i ispravni su - kažu u Elektranama.

Snabdevanje

JKP "Beogradske elektrane" toplotnom energijom snabdeva više od 340.000 korisnika u 20.000 stambenih i poslovnih objekata sa oko 22,8 miliona kvadratnih metara. Distributivni sistem preduzeća obuhvata više od 9.400 toplotnih predajnih stanica.

Oni dodaju da zagrejanost stambenih kao i poslovnih prostorija utvrđuje se merenjem temperature na visini od jedan metar u središnjem delu prostorija.

- Dakle, u zavisnosti od spoljnih temperatura vazduha, svakodnevno se, više puta u toku grejnog dana, određuju odlazne temperature radnog fluida (hemijski i termički obrađena voda) iz proizvodnih pogona ka toplotnim predajnim stanicama. To znači da su odlazne temperature više ukoliko je spoljna temperatura niža i obratno. Takođe, savremeni automatski uređaji koji su ugrađeni i u objektima na Bežanijskoj kosi u zavisnosti od spoljne temperature vazduha koja je u samom okruženju objekta (koji se greje), određuju koliku će količinu toplotne energije preuzeti toplotna predajna stanica. Ovakav način rada sistema u najvećoj meri obezbeđuje propisane temperature vazduha u zagrevanim prostorijama i racionalno korišćenje energije i energenata - dodaju oni.

Foto: Privatna arhiva

Klima u stanu Ane S. pokazuje 15 stepeni

Kako nam je rečeno, ekipe „Beogradskih elektrana“ će još jednom izaći na teren i proveriti rad kompletne opreme u toplotnoj predajnoj stanici naše sagovornice.

- Napominjemo, stanari koji prijavljuju loše grejanje i traže merenje temperature u zagrevanim prostorijama, tog dana kada dolaze ekipe ne treba da dogrevaju stan. Loše grejanje, negrejanje pojedinih grejnih tela i ostale eventulane kvarove korisnici usluga daljinskog grejanja mogu da prijave pozivom na broj telefona Dispečerskog centra 011/2093-011. Operateri su aktivni i "Beogradske elektrane“ nisu imale sistemske probleme u radu telefonskih linija - zaključuju u ovom preduzeću. 

Oni daodaju i da su sve toplotne predajne stanice sistema daljinskog grejanja modernizovane i u njih je ugrađen najsavremeniji automatski sistem.

- Senzori koji su postavljeni na spoljnom delu stambenih objekata šalju signal automatskim ventilima u podstanicama da smanje ili povećaju protok toplotne energije kroz kućne grejne instalacije, zavisno od izmerene spoljašnje temperature vazduha. Tako je zagrejanost vode u radijatorima u danima sa različitom spoljašnjom temperaturom vazduha drugačija. Napominjemo, temperatura radijatora nije merodavna za utvrđivanje kvaliteta grejanja, već izmerena temperatura vazduha u prostorijama. Nijednim važećim aktom nije propisana temperatura radijatora već temperatura vazduha u prostorijama. Podsećamo, automatski rad predajnih stanica, o kojem „Beogradske elktrane“ više godina obaveštavaju korisnike posredno i neposredno, omogućavaju zagrevanje vazduha u stambenim i poslovnim prostorijama do propisanog nivoa (20 stepeni +/- 1 stepen Celzijusa) - naglašavaju u Elektranama. 

 

 

 

 

Ostavite komentar