Priče > Biznis

Vesić o novostima u IZGRADNJI METROA i kad će biti gotov TERMINAL na aerodromu

Beograd će 2030. godine većinski preći na šinski model javnog prevoza, što će ga činiti bržim i sa manje gužve na ulicama

Izvor: K1info/Tanjug

13/11/2022 > 15:52

podeli vest:

Vesić o novostima u IZGRADNJI METROA i kad će biti gotov TERMINAL na aerodromu
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da se izgradnja Beogradkog metroa odvija u planiranoj dinamici i da će do kraja novembra biti potpisan ugovor sa francuskim Alstomom o izgradnji depoa u Makiškom polju.

- Nasipanje Makiškog polja počelo je u novembru 2021. godine, a rok za završetak radova je 36 meseci. Do sada je nasut deo koji je najvažniji za početak izgradnje depoa - rekao je Vesić.

Dodao je da preduzeće Beogradski metro i voz pregovara sa Pauer Čajnom, Alstomom i Ežisom, koji je projektovao metro, o dinamici potpisivanja prvih ugovora o izgradnji.

- Oni su definisali sve elemente ugovora sa Pauer Čajnom. Čekamo da Republička reviziona komisija usvoji Studiju o opravdanosti sa idejnim projektom za depo Makiško polje. Kad to budemo završili, imaćemo do kraja novembra, nadam se, sve elemente za potpisivanje ugovora o izgradnji depoa - rekao je Vesić.

- To znači da ćemo, kada završimo nasipinje, početi sa izgradnjom depoa, a tako je i planirana izgradnja. To su ogromne količine zemlje, koja se nasipa da bi depo mogao da se gradi. Idemo uporedo sa radovima - rekao je Vesić.

Naveo je da je završeno projektovanje prve linije metroa, da je u toku projektovanje druge linije i da se ubrzo očekuje potpisivanje ugovora sa Alstomom o izgradnji.

Kako je naveo, izgradnja metroja je manje-više u planiranoj dinamici, što znači da će prva linija biti završena 2027, a druga linija 2030. godine.

- Zajedno sa metroom gradi se i laka gradska železnica. To će omogućiti da Beograd 2030. većinski pređe na šinski model javnog prevoza, što bitno menja način prevoza, čini ga bržim i smanjuje gužve na gradskim ulicama - istakao je on.

On je takođe navedo da će do kraja godine Aerodrom Nikola Tesla dobiti novi terminal površine 50.000 kvadratnih metara

 

 

Ostavite komentar