Priče > Biznis

Sada ćemo biti željni i ČOKOLADE? Kakao postao skuplji od BAKRA, preti li nam NESTAŠICA

Uskršnja čokoladna jaja su već poskupela zbog većih troškova za kakao, a neki proizvođači smanjuju veličinu slatkiša

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Milena Gačević

03/04/2024 > 22:14

podeli vest:

Sada ćemo biti željni i ČOKOLADE? Kakao postao skuplji od BAKRA, preti li nam NESTAŠICA
Foto: Pixabay.com


Kakao je na Njujorškoj berzi u jednom danu poskupeo za više od 700 dolara po toni i njegova cena je prešla 9.000 dolara po toni, tako da je postao skuplji od bakra.

Kako prenosi Blumberg, fjučersi kakaoa u Njujorku su dodatno porasli posle vesti o finansijskim problemima u Gani, drugom najvećem svetskom proizvođaču pomenute sirovine.

Samo u martu kakao je poskupeo oko 60%

Kakao je samo ovog meseca poskupeo za oko 60 odsto, a cene su se u ovoj godini više nego udvostručile zbog loših vremenskih prilika i bolesti useva.

Foto: Pixabay.com

 

Trgovci su zabrinuti zbog posledica klimatskog fenomena El Ninjo koji uzrokuje suše u zapadnoj Africi, u oblasti gde se proizvodi 75 odsto ove sirovine ključne za pravljenje čokolade.

Kakao se proizvodi pre svega u Gani i Obali Slonovače.

Uskršnja čokoladna jaja su već poskupela zbog većih troškova za kakao, a neki proizvođači smanjuju veličinu slatkiša ili promovišu poslastice sa drugim sastojcima kako bi ublažili poskupljenje, prenosi Jahu fajnens.

Kakao je više nego dvostruko poskupeo tokom prošle godine, pa proizvođači čokolade ne mogu da ga priušte i oslanjaju se na prerađivače koji mogu da pretvore zrna u puter i liker, od čega mogu da naprave čokoladu.

Prerađivači, poput jedne od najvećih državnih fabrika iz Obale Slonovače, ističu kako ne mogu da kupuju zrna zbog visoke cene.

Svaka druga čokolada napravi se zahvaljujući Obali Slonovače

Kako navode izvori, uskoro bi moglo da bude zatvoreno još velikih državnih fabrika u Obali Slonovače, u kojoj je smeštena skoro polovina svetske proizvodnje kakaa.

Većina od osam fabrika drugog velikog proizvođača Gane, uključujući državnu kompaniju za preradu, više puta je obustavljala rad, nedeljama otkako je sezona počela u oktobru, prenosi Rojters.

Ostavite komentar