Priče > Biznis

To se zove POSAO IZ SNOVA, jedan od Trampovih advokata ZARADIO 12 MILIONA DOLARA i to NIJE SVE

Sedam advokata je zaradilo najmanje po 3,5 miliona dolara braneći Trampa u brojnim parnicama

Autor: K1info/Forbes Srbija/Milena Gačević

27/03/2024 > 19:17

podeli vest:

To se zove POSAO IZ SNOVA, jedan od Trampovih advokata ZARADIO 12 MILIONA DOLARA i to NIJE SVE
Foto: Tanjug/AP Photo/Craig Ruttle


S obzirom na količinu vremena koju su bivši predsednik Donald Tramp i njegovi advokati nedavno proveli na suđenjima ili u pripremi za suđenja, nije iznenađenje što su njegovi računi bili ogromni. Zapravo, ukupno iznose više od 80 miliona dolara.

Forbes je pažljivo proučio koje su advokatske firme koje zastupaju Trampa najviše plaćene, na osnovu federalnih prijava, otkako je napustio funkciju u januaru 2021. godine. Sedam advokata je zaradilo najmanje po 3,5 miliona dolara braneći Trampa, pri čemu je najplaćeniji zaradio skoro 12 miliona dolara. Ukupno su ovi advokati zaradili 45 miliona dolara u proteklih nekoliko godina, a još novca treba da dođe.

Međutim, ekipa advokata nije plaćena iz kase bivšeg predsednika. Umesto toga, Tramp se uglavnom oslonio na Save America PAC, politički akcioni komitet povezan sa bivšim predsednikom koji je postao sve posvećeniji pokrivanju pravnih troškova republikanskog predsedničkog kandidata.

Ukupno je PAC potrošio 69,4 miliona dolara na Trampove pravne troškove (koje karakteriše kao „pravno savetovanje„) odmah nakon izbora u novembru 2020. godine, prema podacima Federalne izborne komisije. Drugi PAC povezan sa Trampom, Make America Great Again, takođe je potrošio 18,4 miliona dolara na pravno savetovanje od januara 2021. godine. Ukupno, Forbes je pronašao evidenciju da je više od 75 advokatskih firmi plaćeno od ovih PAC-ova.

Foto: AP Photo/Mary Altaffer, Pool

 

Iako je tih 69,4 miliona dolara manje od polovine od ukupno 199 miliona dolara koje je Save America potrošio od svog osnivanja, procenat potrošen na pravne troškove raste. U februaru, više od pet miliona dolara od 7,2 miliona koje je PAC izdvojio bilo je usmereno na pravne troškove. I s obzirom na to da Tramp još treba da se suoči sa četiri krivična suđenja i mnogobrojnim građanskim tužbama koje se protiv njega vode, iznos koji Tramp duguje svojim advokatima verovatno će samo rasti.

Foto: Tanjug/AP

 

Advokati Trampa već su naplaćivali impresivne honorare da ga zastupaju čak i pre nego što njegovi krivični slučajevi dođu pred sud, pokazuju prijave FEC-a, a najplaćeniji advokati zaradili su milione koje Save America plaća njihovim firmama.

Pet najplaćenijih firmi primile su između 3,7 miliona i 11,9 miliona dolara, dok su čak i advokati koji su manje plaćeni, a zastupaju Trampa u nekim od njegovih najvećih slučajeva, ipak zaradili više od milion dolara od PAC-a bivšeg predsednika. (Advokati još nisu odgovorili na zahtev za komentar o njihovim primanjima.)

Evo najplaćenijih advokata Trampa preko Save America, Make America Great Again PAC-a i glavnog fonda Trampa za kampanju, na osnovu prijava grupa od januara 2021. do februara 2024, najnovijeg meseca za koji postoje podaci:

Kristofer Kajs
Firme: Chris Kise & Associates + Continental PLLC
Iznos: 11,9 miliona dolara

Najveći deo Trampovih pravnih troškova otišao je Kajsu i njegovim saradnicima u njegovim firmama Chris Kise & Associates i Continental PLLC, koje je Save America platila 5,8 miliona i 6,1 milion dolara, redom. Kis – prethodno državni advokat Floride – služio je kao glavni advokat bivšeg predsednika u građanskom slučaju o prevari koji je pokrenula državna advokatica Njujorka Leticija Džejms protiv bivšeg predsednika i njegovih saradnika, što je rezultiralo time da Tramp sada duguje više od 450 miliona dolara plus kamate. (Tramp je podneo obaveštenje da će uložiti žalbu na tu presudu.) Advokat takođe zastupa Trampa u federalnom krivičnom slučaju protiv bivšeg predsednika zbog navodnog nepropisnog rukovanja dokumentima Bele kuće, koji još traje. (Tramp se nije izjasnio kao kriv i odbacio je optužbe protiv sebe kao „lov na veštice“, tvrdeći da je imao ovlašćenje da zadrži materijale Bele kuće.)

Foto: AP Photo/Mary Altaffer, Pool

 

Kajs je uveden u krivični slučaj u avgustu 2022, pre optužnice protiv Trampa, nakon što su drugi advokati za krivično pravo sa Floride navodno odbili da uzmu bivšeg predsednika za klijenta. Advokat se povukao iz svoje prethodne advokatske firme, Foley & Lardner, kada se pridružio pravnom timu bivšeg predsednika, potvrdila je firma u to vreme.

Alina Haba
Firma: Habba Madaio & Associates LLP
Iznos: 6,9 miliona dolara

Haba se pojavila kao jedan od najistaknutijih zagovornika Trampa i kao advokat sa sedištem u Nju Džersiju, zastupajući bivšeg predsednika u nizu građanskih tužbi, uključujući građansko suđenje o prevari u Njujorku i kao glavni advokat za tužbe za klevetu protiv njega koje je pokrenula spisateljica E. Džin Karol. Nakon gubitka poslednje dve tužbe, Trampu je naređeno da plati skoro 90 miliona dolara ukupno. (Uplatio je kauciju od 91,6 miliona dolara i uložio žalbu na obe presude.) Advokatica, koja je navodno ranije zastupala kompaniju za parking, pridružila se Trampovom pravnom timu u septembru 2021, prvo u procesu za klevetu pre nego što je podnela tužbu u ime Trampa protiv Njujork Tajmsa i Meri Tramp. Uskoro je postala lice mnogih najvećih pravnih bitaka Trampa. (Slučaj protiv Tajmsa je kasnije odbačen, ali su optužbe protiv Meri Tramp bile dozvoljene da idu dalje.) Haba je takođe došla u probleme zbog načina na koji je zastupala bivšeg predsednika: njoj i Trampu je naređeno da plate skoro milion dolara kazne za njegovu tužbu protiv Hilari Klinton i drugih demokratskih operativaca.

Foto: Tanjug/AP Photo/Craig Ruttle

 

Pored 6,5 miliona dolara koje je Save America platio Habinoj firmi otkako se pridružila njegovom pravnom timu, advokatica je takođe dobila dodatnih 346.000 dolara od Trampovog Make America Great Again PAC-a, mada nema informacija za koje konkretno slučajeve su te isplate bile. Februarski podaci Save America takođe navode da PAC još duguje firmi Habe 534.000 dolara za pravno savetovanje; nije jasno da li je ta naknada od tada plaćena. (Firma za pravne usluge još nije odgovorila na zahtev za komentar.)

Kliford S. Robert
Firma: Robert & Robert PLLC
Iznos: 7,7 miliona dolara

Njegova advokatska firma sa sedištem u Njujorku, Robert & Robert PLLC, zaradila je milione jer je Robert kao glavni advokat direktno zastupao kako bivšeg predsednika tako i njegove sinove Erika i Donalda Trampa Juniora u građanskom slučaju o prevari. Robert je podneo žalbe u ime bivšeg predsednika i njegovih kooptuženih nakon devetocifrene presude protiv Trampa, tvrdeći prošlog ponedeljka u podnesku da „nije moguće“ da Tramp obezbedi kauciju za pun iznos duga. (Žalbeni sud je na kraju delimično podržao bivšeg predsednika.) Advokat je takođe zastupao Trampa i njegovu firmu u drugim tužbama povezanim sa Tramp organizacijom, kao što je slučaj koji optužuje Trampa i njegove saradnike za nezakonito promovisanje šeme multilevel marketinga – odbačen je pre nego što je došao na suđenje u januaru jer je sudija presudio da slučaj treba da pripadne sudu na nivou države. Tramp i njegovi suoptuženici branili su navodnu promociju American Communications Network, navodeći u podnesku da je svaka promocija od strane Trampa samo „podrška poznate ličnosti kompaniji čiji je poslovni model zakonit i dugogodišnji“. Takođe je zastupao Trampovu organizaciju u tužbi bivšeg Trampovog advokata Majkla Koena protiv kompanije, gde je postignuta nagodba u julu 2023.

Foto: AP Photo/Mary Altaffer, Pool

 

Advokati Trampove kampanje
Harmit Dilon i Džesi Binal

Firme: Dhillon Law Group, Binnall Law Group
Iznosi: 5,9 miliona dolara i 4,9 miliona dolara

Dhillon Law Group i Binnall Law Group dobili su samo skromne iznose od Save America prema standardima drugih Trampovih advokata, zaradivši 1,2 miliona i 1,5 miliona dolara do februara. Međutim, ove dve firme rangiraju se među najplaćenijima kada se uzmu u obzir Trampovi kampanjski PAC-ovi: Trampova kampanja 2024. i Make America Great Again PAC su zajedno platili Dhillon Law Group 4,7 miliona dolara, dok su dve advokatske firme za koje je Binnall radio zaradile 3,3 miliona dolara preko Make America Great Again PAC. Za razliku od advokata koji zastupaju Trampa u slučajevima koji se ne odnose direktno na njegovu predsedničku kandidaturu, Binal i Dilon i njihovi saradnici fokusirali su se na slučajeve koji se tiču statusa Trampa na izborima 2020. i 2024. godine, pri čemu je firma Dhillon zastupala Trampa u tužbama koje osporavaju njegovu kandidaturu po 14. amandmanu i koje su na kraju završile pred Vrhovnim sudom. Binal je zastupao Trampa u njegovim slučajevima o izbornoj prevari nakon izbora 2020. godine, a prijave FEC-a pokazuju da je njegova firma Harvey & Binnall PLLC i dalje dobijala naknade u 2022. godini za napore usmerene na ponovno brojanje glasova.

I Binal i advokati Dhillon Law Group takođe su zastupali Trampa u slučajevima koji nisu vezani za kampanju, uključujući građanske slučajeve koji traže da Tramp bude odgovoran za nerede 6. januara 2021. godine, a Binal je zastupao bivšeg predsednika i u njegovoj neuspeloj tužbi protiv Hilari Klinton, među drugim sudskim postupcima.

Džon F. Lauro
Firma: Lauro & Singer
Iznos: 4 miliona dolara


Lauro zastupa Trampa kao jedan od advokata u federalnom krivičnom slučaju u kojem se tvrdi da je pokušao da poništi izbore 2020. godine, uključujući i slučaj kada je bivši predsednik idućeg meseca tražio od Vrhovnog suda da odbaci optužbe protiv njega jer tvrdi da ima „predsednički imunitet“. Bivši federalni tužilac formalno se pridružio Trampovom pravnom timu u julu 2023. i brzo je počeo da se izjašnjava u ime Trampa, dajući intervjue medijima i govoreći za ABC News u avgustu da „vlada nikada neće moći da dokaže izvan razumne sumnje da je predsednik Tramp imao korumptivne ili krivične namere“. Prijave FEC-a pokazuju da je za pravno savetovanje od Save America PAC-a prvi put plaćen u oktobru 2022.

Evan Korkoran
Firma: Silverman, Thompson, Slutkin & White
Iznos: 3,7 miliona dolara


Korkoran je zastupao Trampa dok je federalna vlada istraživala bivšeg predsednika zbog tajnih dokumenata Bele kuće koje je Tramp odneo nazad u Mar-a-Lago – iako je uskoro i sam postao deo te priče. Optužnica, koja tereti Trampa za navodno namerno zadržavanje nacionalnih sigurnosnih dokumenata, identifikuje Korkorana kao „Trampovog advokata 1“, tvrdeći da je Tramp obmanuo advokata u trenutku kada mu je bilo naređeno da preda sve preostale klasifikovane dokumente federalnoj vladi u odgovoru na sudski poziv, pri čemu je Tramp navodno prikrivao mnoge dokumente od svog advokata. Tramp je takođe navodno predložio Korkoranu da ometa istagu vlade, rekavši: „Zar ne bi bilo bolje da im jednostavno kažemo da ovde nemamo ništa?“ Korkoran je napustio Trampov pravni tim kada je bio prinuđen da svedoči pred velikom porotom, a advokat je predao materijale tužiocima i mogao bi biti pozvan kao svedok na suđenju. Advokat nije komentarisao optužbe u optužnici i ranije je rekao da ne može da komentariše istrage protiv Trampa dok su u toku.

Advokat je takođe povezan sa Trampovim slučajem federalnog mešanja u izbore, pojavljujući se u njegovom aranžmanu, iako formalno nije naveden kao advokat u tužbi. Prijave FEC-a pokazuju da je Save America plaćala njegovoj advokatskoj firmi Silverman Thompson za pravno savetovanje čak do januara, iako nije jasno za šta su te naknade i da li su za rad koji je obavio Korkoran ili drugi advokat u firmi. Korkoran i Silverman Tompson još nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Ostavite komentar