Priče > Biznis

Ko je RUSKI MILIJARDER KOJI JE KUPIO poznatu fabriku čokolade čije proizvode ZNAMO SVI!

Od 2017. svoje brendove plasira u preko više od 100.000 maloprodajnih mesta u Rusiji

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Milena Gačević

27/03/2024 > 15:27

podeli vest:

Ko je RUSKI MILIJARDER KOJI JE KUPIO poznatu fabriku čokolade čije proizvode ZNAMO SVI!
Foto: wiki/Штенгелов,_Денис_Николаевич/ideaonline/cokolada-braco-75g-zvecevo


Ruski milijarder Denis Štengelov, koji je svoj biznis pokrenuo od nule još krajem prošlog veka u Rusiji, svoj je bogati portfelj u potpunoj tajnosti proširio kupovinom Zvečeva. Sve do objave na Zagrebačkoj berzi, nije se znalo za njegove pregovore s većinskim vlasnikom Zvečeva Zdravkom Alvirom.

Preko hrvatske kompanije Flexway Adriatic nedavno je kupio 75-postotni udeo u toj požeškoj konditorskoj kompaniji.

Prema Forbesovoj lestvici najbogatijih, Štengelov ima imovinu vrednu 1.3 milijarde dolara te na lestvici trenutno zauzima 94. mesto među ruskim i 2197. mesto među svetskim bogatašima.

Rođen je 1972. godine u mestu Gubino, oko 280 kilometara udaljenom od Moskve. Njegova majka rano je umrla, a on ima brata Igora i polusestre Oksanu i Juliju. Brat mu je danas poslovni partner, a polusestra direktorica njegovog golf centra i teniske akademije u Australiji.

Kako piše Forbes, otac mu je bio pripadnik tzv. crvene elite, bio je direktor državne farme Nelyubinsky. Štengelov je 1994. godine diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Tomsku i počeo se baviti veleprodajom sirovog semena. Tri godine kasnije s partnerima kupuje fabriku slatkiša. Samo pet godina kasnije osniva KDV Holding, koji je tada uključivao pet fabrika hrane u Sibiru i na Uralu. 2004. godine postaju najveći proizvođač vafla u Rusiji.

KDV-ova distribucija kontinuirano raste te 2017. godine svoje brendove plasira u preko više od 100.000 maloprodajnih mesta u Rusiji.

Štengelov danas poseduje više od 78 odsto kompanije Konditerus Kom koja, osim KVD Grupe, poseduje lanac Jarče! sa oko 1.000 supermarketa u Rusiji.

Stalni rast i rezanje troškova

Uspeh svoje korporacije temelji na poslovnom modelu koji uključuje stalni rast i odlučno rezanje nepotrebnih troškova.

Od 2009. godine Štengelov živi u Australiji, u gradu Gold Coast. Odlazak u Rusiju izbegava od 2018. godine, kad je 64 ljudi, od kojih 37 dece, poginulo u požaru šoping-centra u mestu Kemerovo u Sibiru, u kojem je on jedan od investitora. Ima li on ikakav udeo u svemu nije jasno, no prozivan je zbog kršenja pravila o sigurnosti od požara.

Protivpožarni alarm i sprinkleri nisu radili, a vrata bioskopa i protvpožarni izlazi bili su blokirani. Podoricama poginulih u međuvremenu je isplaćena odšteta. Na upite australskih novinara zašto se ne vraća u Rusiju, odgovorio je da pomaže u istrazi, no da se ne misli vraćati jer strahuje od kaznenog progona.

Osudio agresiju na Ukrajinu, ali je na spisku sankcija 

Odmah na početku rusko-ukrajinskog rata, Štengelov ga je jasno osudio i pozvao na mir. Njegova holandska fabrika konzervirane hrane slala je i svoje proizvode u Ukrajinu. Upkos tome, može se videti da je na listi osoba koje je sankcionisala Ukrajina, no po svemu sudeći ne nalazi se na listi osoba koje je sankcionirala Evropska unija. 

Kompaniju Flexway Adriatic u Zagrebu preko koje je Štengelov kupio Zvečevo vodi Ilija Karamatić, a osnovana je u decembru 2023. godine. Kao jedini vlasnik tvrtke Flexway Adriatic navedena je tvrtka Flexway DMCC registtrovana u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Karamatić je od 2021. godine generalni menadžer KDV grupe za Hrvatsku. Njihova kompanija QP5 Europe d.o.o. na tržište je došla 2021. godine, a godinu kasnije ostvarila tek 41.000 evra prihoda uz 354.000 evra rashoda. Osim u njoj, Karamatić je direktor i u svojoj kompaniji Katrio, koju vodi od 2014. godine.

Ostavite komentar