Priče > Biznis

Đedović Handanović i Brnabić u Londonu: POTPISANI SPORAZUMI sa EBRD za podršku ulaganjima u OIE (VIDEO+FOTO)

Ona je potpisala Sporazum o bespovratnim sredstvima u vrednosti od tri miliona evra

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

26/02/2024 > 14:51

podeli vest:

Đedović Handanović i Brnabić u Londonu: POTPISANI SPORAZUMI sa EBRD za podršku ulaganjima u OIE (VIDEO+FOTO)
Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ


Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas u Londonu, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, dva dokumenta o saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za podršku ulaganjima u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Đedović Handanović potpisala je Sporazum o bespovratnim sredstvima u vrednosti od tri miliona evra u okviru projekta "Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji", koji Ministarstvo realizuje u saradnji sa EBRD i gradovima i opštinama širom Srbije.

Posle potpisivanja u okviru Investicionog samita Zapadnog Balkana, u sedištu EBRD, u Londonu, ministarka je istakla da je projekat ukupne vrednosti 40,5 miliona evra, od kojih 10,5 miliona evra čine bespovratna sredstva, i da se njime planira uvođenje OIE u sektor daljinskog grejanja u 10 lokalnih samouprava u Srbiji korišćenjem, između ostalog, solarnih kolektora, toplotnih pumpi i geotermalnih izvora.

- U Bogatiću planiramo da se kotlarnica na ugalj zameni upotrebom geotermalne energije za grejanje, a u Novom Pazaru toplotnom pumpom koja koristi otpadnu toplotu iz vodovoda. U Kruševcu toplotna pumpa će omogućiti da se otpadna toplota iz sistema za prečišćavanje otpadnih voda iskoristi u sistemu daljinskog grejanja. Realizacijom projekata koje planiramo sa EBRD udvostručili bismo proizvodnju toplotne energije iz OIE, uz značajno smanjenje emisije ugljen-dioksida - rekla je Đedović Handanović.

Govoreći o pismu o namerama koje je potpisano sa EBRD, ona je rekla da će njeno ministartvo nastaviti saradnju sa ovom institucijom u sprovođenju aukcija za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije i u ovoj godini.

Đedović Handanović je podsetila da su, zajedno sa EBRD,  prošle godine uspešno sproveli prve aukcije za OIE kojima su obezbedili oko 700 megavata novih zelenih elektrana na vetar i sunce, i investicije veće od milijardu evra.

- Pismom o namerama između Ministarstva i EBRD koji smo danas potpisali obezbedili smo podršku te međunarodne finansijske institucije i u drugom krugu aukcija, koje ćemo sprovesti u drugoj polovini ove godine. Te aukcije, koje su deo trogodišnjeg plana za obezbeđivanje najmanje 1.300 megavata novih kapaciteta iz OIE, investitori će se nadmetati za tržišne premije za ukupno 400 megavata - rekla je ministarka.

Naglasila je da će se, novim investicijama u OIE, obezbediti dodatni kapaciteti za proizvodnju električne energije, kroz investicije privatnog sektora, doprinoseći smanjenju emisije štetnih gasova, ali i većoj energetskoj sigurnosti. Đedović Handanović je naglasila da je EBRD za Srbiju veoma važan partner u energetskoj tranziciji, a da je Srbija među pet najvećih tržišta ove evropske finansijske institucije.

- Težište saradnje  u narednom periodu biće na energetici, što Srbiji pored povoljnih uslova finansiranja, znači i prenošenje najbolje evropske prakse u realizaciji projekata, što znači i razvoj sektora OIE na efikasan i održiv način, kao što predviđaju i naša strateška dokumenta - rekla je Đedović Handanović.

U okviru posete Londonu, ministarka rudarstva i energetike učestvovala je na sastanku delegacije Vlade Srbije koju predvodi premijerka Ana Brnavić sa Odil Reno Baso, predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj.
 

Ostavite komentar