Priče > Biznis

Ministarka Đedović obišla gradnju GASOVODA SRBIJA - BUGARSKA: Završetak radova u OKTOBRU

Izvođači radova rekli su da je do sada isporučeno 100 odsto cevi koje su potrebne za izgradnju gasovoda

Izvor: K1info/Tanjug

23/08/2023 > 15:58 >> 15:59

podeli vest:

Ministarka Đedović obišla gradnju GASOVODA SRBIJA - BUGARSKA: Završetak radova u OKTOBRU
Foto: Tanjug/MRE/Emilija Jovanović


Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da očekuje da gasovod Srbija - Bugarska bude završen tokom oktobra ove godine. 

Đedović je tokom obilaska radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbija - Bugarska istakla da očekuje maksimalno zalaganje svih učesnika u projektu kako bi gasovod bio završen u roku. 

- Ovo je strateški je važan projekat u gasnom sektoru, ali i u našoj energetici uopšte, jer će obezbediti dodatni pravac snabdevanja gasom i veću sigurnost u snabdevanju ovim energentom. Ministarstvo na dnevnom nivou prati kako teku radovi, često su ljudi iz ministarstva i na terenu, a danas sam i došla i lično da održim sastanak izvođačima, nadzorom, investitorom i predstavnicima institucija uključenih u projekat i proverim napredak radova - rekla je Đedović nakon obilaska gradilišta gasovoda u mestu Trupale kod Niša.

 

Izvođači radova rekli su da je do sada isporučeno 100 odsto cevi koje su potrebne za izgradnju gasovoda, položeno 70 odsto cevi i izgrađeno 45 odsto nadzemnih objekata, a da je preostao veći deo radova na elektroinstalacijama.

- Očekujem od izvođača i svih učesnika u projektu da budu maksimalno efikasni, jer se nalazimo u završnoj fazi radova kako bismo na jesen u potpunosti završili gasnu interkonekciju kojom ćemo se povezati sa novim snabdevačima i izvorima gasa koji dolaze pre svega iz Azerbejdžana - rekla je ministarka. 

Ona je naglasila da su sa prijateljima iz Azerbejdžana razgovarali o količinama gasa koje Srbija može da dobija iz ove zemlje za potrebe predstojeće grejne sezone, što je između 300 i 500 miliona kubnih metara, a možda i više. 

- Na putu da postane kritična tačka je isporuka elektro-opreme koja je poručena i plaćena, dok nam je jako važno da se sve cevi zavare, spoje i polože da bismo završili linijski deo gasovoda. Za to nam je potreban veći broj ekipa na terenu i o tome smo danas pričali sa izvođačima radova, kako bi poboljšali kapacitete - naglasila je ministarka.

Ona je rekla da su radovi na teritoriji Srbije usklađeni sa radovima na teritoriji Bugarske i da će se, preko gasovoda koji je već izgrađen između Bugarske i Grčke, Srbija povezati sa izvorima gasa koji dolaze do Grčke, pre svega iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona i LNG terminala. 

- U budućnosti će ovaj pravac biti još značajniji, zbog diversifikacije izvora snabdevanja gasom u čitavoj Evropi i mogućnosti da se gas kupuje od različitih snabdevača. Srbija ovim gasovodom dobija veću energetsku sigurnost, a imaće i ulogu tranzitne zemlje za region, kao i u slučaju gasovoda Balkanski tok -  rekla je Đedović.
 

Ostavite komentar