Priče > Biznis

Održivo poslovanje rudnika "Resavica" je državni prioritet: Trudićemo se da plate rudarima povećamo za 10%

Resavica je značajno preduzeće koje decenijama doprinosi energetskoj bezbednosti Srbije, pre svega kroz proizvodnju visokokvalitetnog uglja

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

21/02/2024 > 17:46

podeli vest:

Održivo poslovanje rudnika "Resavica" je državni prioritet: Trudićemo se da plate rudarima povećamo za 10%
Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ


Prioritet države je da rudnik "Resavica" posluje održivo, a mi radimo na iznalaženju rešenja kako bismo potpisali novi kolektivni ugovor i povećali zarade rudarima za 10 odsto, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ministarka je sa predstavnicima rukovodstva i sindikata JP za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" razgovorala o povećanju zarada rudarima, poboljšanju poslovanja i uslova rada u tom preduzeću.

- Resavica je značajno preduzeće koje decenijama doprinosi energetskoj bezbednosti Srbije, pre svega kroz proizvodnju visokokvalitetnog uglja u rudnicima ovog sistema. Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, radimo na iznalaženju rešenja kako bismo potpisali novi kolektivni ugovor i povećali zarade rudarima za 10 odsto. Rad u rudniku je težak i izazovan zbog čega je od velike važnosti da materijalno pomognemo sve one bez kojih ne bi bio moguć napredak i razvoj našeg društva - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da je prioritet države da Resavica posluje održivo, da je neophodna modernizacija proizvodnje, povećanje produktivnosti i bezbednosti rada.

- Dogovoreno je da se pre isteka postojećeg kolektivnog ugovora završi nova sistematizacija preduzeća koja će doprineti povećanju efikasnosti i mogućim uštedama. Unapređenje poslovanja i produktivnosti je najvažniji preduslov kako bi preduzeće funkcionisalo stabilnije i ispunjavalo svoje obaveze na vreme. Resavica, kao i druga preduzeća, mora da unapredi planiranje i postiže bolje rezultate. Država godinama izdvaja ogromna sredstva, prošle godine je već jednom pronašla način za povećanje plata rudarima, ali je unapređenje poslovanja neophodno radi postizanja veće održivosti ovog preduzeća - istakla je ministarka.


 

Ostavite komentar