Priče > Biznis

"Financial Times" VISOKO RANGIRAO srpske GRADOVE! Premijerka istakla da je to VELIKO PRIZNANJE za Srbiju (VIDEO+FOTO)

Britanski magazin je rangirao Beograd na visoko sedmo mesto u kategoriji velikih evropskih gradova

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

17/02/2024 > 13:01

podeli vest:

"Financial Times" VISOKO RANGIRAO srpske GRADOVE! Premijerka istakla da je to VELIKO PRIZNANJE za Srbiju (VIDEO+FOTO)
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg


Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da su se na listi magazina fDi, publikacije britanskog "Financial Times", "Evropski gradovi i regioni budućnosti" za 2024. godinu, našli na visokim pozicijama Beograd, ali prvi put i Leskovac, Kragujevac, Šimanovci, Zrenjanin i Subotica i istakla da je to veliko priznanje za Srbiju i da će nam to svakako pomoći da nastavio sa rekordima u privlačenju stranih direktnih investicija u našu zemlju.

"Financial Times" je rangirao Beograd na visoko sedmo mesto u kategoriji velikih evropskih gradova kada je reč o ljudskom kapitalu, dok je Leskovac zauzeo čak prvo mesto kao najprivlačniji mikrograd za investitore po pitanju efikasnosti troškova.

Reč je o listi koja rangira najbolje investicione lokacije u Evropi, a Brnabićeva je u izjavi za Tanjug uputila čestitke svim gradovima i opštinama koji su se našli na listi uglednog britanskog magazina. Istakla je da će taj uspeh Srbije biti veliki podsticaj, ne samo za strane već i domaće investicije.

- Pre svega čestitke svima. Ovo je velika stvar, veliko priznanje i svakako će nam pomoći da nastavljamo sa dovođenjem rekordno velikih stranih investicija u Srbiju, kao i rekordnog broja investicija, ali ovo je takođe važno i za domaće investitore. Zato što kada izmerite da je neka opština ili neki grad u Srbiji povoljan ili jedan od najpovoljnijih u Evropi po uslovima poslovanja za investiranje, to znači da i  domaći investitori, naša mikro, mala i srednja preduzeća, porodične firme, imaju dobre uslove za investiranje i da i oni samim tim postaju konkurentniji - rekla je ona.

Napominje da je Leskovac pobedio po efikasnosti troškova, što znači da su i domaći investitori u Leskovcu u prilici da budu mnogo konkurentniji kada se takmiče sa bilo kim drugim u Evropi.

- Tako da je to velika stvar za domaće investitore, ali velika stvar i za Srbiju kao investicionu destinaciju, što je posebno važno u ovim vremenima kada vidimo da Evropa kao kontinent po konkurentnosti opada - rekla je ona.

Dodala je da je zabrinjavajuće što se u tom izveštaju "Financial Times" vidi da je  globalni udeo investicija na evropskom kontinentu opao sa 36 procenata u 2022. godini na 29 procenata u 2023. godini.

- Tako da je Srbija dobro postupila kada je krenula da gleda i šire odakle još možemo da dovodimo investicije i sve više ima investicije iz Azije. Izuzetno je važan naš odnos sa Japanom, sa Korejom, sa Narodnom Republikom Kinom. Tako da je dobra bila naša strategija, ali zaista sve čestitke svim onim gradovima i opštinama koji su ušli u top 10, u prvih 10, na prvo mesto Leskovac koji je pobedio u svojoj kategoriji mikrogradova za troškovnu konkurentnost - rekla je ona.

Ostavite komentar