Priče > Biznis

Za Dan državnosti ko ne radi može i da PUTUJE: Veliko interesovanje za Trebinje i Budimpeštu

Vikend ture do Soluna i Sarajeva takođe su vrlo popularne tokom godine

Izvor: K1info/Tanjug

10/02/2024 > 23:37

podeli vest:

Za Dan državnosti ko ne radi može i da PUTUJE: Veliko interesovanje za Trebinje i Budimpeštu
Foto: Tanjug/AP


Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić izjavio je da se naši građani za putovanje u inostranstvo tokom predstojećeg praznika, Dana državnosti - Sretenje koji se proslavlja 15. i 16. februara, najviše interesuju  za Trebinje, kao i za Budimpeštu, Solun i Instanbul.

Što se tiče cena aranžmana za predstojeće praznike, Seničić je rekao za Tanjug da su porasle za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu i to aranžmani autobuskim prevozom, dok su aranžmani avionskim prevozom skuplji do 20 odsto. 

Seničić kaže da naši građani tradicionalno biraju evropske gradove i autobuske aranžmane, jer su to najjeftinij aranžmani koji se mogu naći i za 40 evra. 

- Postoji veliki izbor od jednog, dva, tri, pa i do pet noćenja, sve zavisi na šta se odluče građani. Ovaj praznik nam dobro pada, dakle imamo četiri dana. Najveći broj ovih putovanja počeće ili u sredu veče ili u četvrtak u toku dana, a sa putovanja građani će se vraćati u nedelju tokom dana ili večeri. Za Republiku Srpsku imamo razna putovanja koja se organizuju, ali Trebinje je jedna od destinacija za koju vlada veliko interesovanje već nekoliko  godina, s obzirom na cenu ali i blizinu same destinacije - rekao je Seničić.

Napominje da Trebinje, ipak, posmatramo kao našu destinaciju, dok kada je reč o inostranstvu, najveće je interesovanje za Budimpeštu, Solun i Istanbul. 

Uvek je veliko interesovanje za vikend destinacije

Imamo tradicionalno značajan broj putnika koji ide i u Severnu Italiju i Beč, rekao je on. 

Direktor JUTA navodi da je ponuda široka, od Istanbula do Soluna, Sofije, Temišvara, Budimpešte, Beča, Praga i Severne Italije.

- U našem okruženju Bosna i Hercegovina, dakle Trebinje, Banja Luka, Sarajevo, onda Severna Makedonija - Skoplje, Ohrid, zatim Crna Gora, to su najatraktivniji i najjeftiniji aranžmani. Međutim, cena zavisi od dužine putovanja, kvaliteta i nivoa usluge, kao i kategorije smeštaja - rekao je on. 

Govoreći o cenama, Seničić očekuje da će za otprilike isti procenat biti skuplji i letnji aranžmani, 10 do 20 odsto.

On je najavio da će poslednje nedelje u februaru u Beogradu biti organizovan Međunarodni sajam turizma i istakao da građani mogu da očekuju veliku ponudu domaćih destinacija koje će predstaviti turističke organizacije i agencije.




 

Ostavite komentar