Priče > Biznis

ELEKTRIČNA "Panda" će se PROIZVODITI i u Kragujevcu: Prva vozila stižu SLEDEĆE GODINE

Ovo će biti prva fabrika serijskih električnih vozila na Balkanu, a nova "panda" će se proizvoditi još i u Brazilu i Maroku

Izvor: K1info/rts.rs

29/11/2023 > 17:06

podeli vest:

ELEKTRIČNA "Panda" će se PROIZVODITI i u Kragujevcu: Prva vozila stižu SLEDEĆE GODINE
Foto: Printscreen RTS


U Kragujevcu će se praviti nova generacija električnih vozila, saopštila je grupacija Stelantis. Radnici Fijatove fabrike su već završili obuku, a prva vozila izaći će sledeće godine. Najjednostavnija nova "panda hibrid" trebalo bi da košta oko 15.000 evra, a električna oko 20.000 evra.

 

Nova generacija popularnog malog gradskog automobila "pande" dobija električni pogon i prelazi u klasu iznad. Budući Fijatov krosover B klase biće lansiran 2024. godine. Ovaj model dužine oko četiri metra, igra ključnu ulogu u strategiji proizvođača iz Torina da zadrži istaknuto mesto na svetskom tržištu malih gradskih automobila.

- Želimo da se pozicioniramo, da svakom omogućimo malo jeftino i efikasno električno vozilo. Novo vozilo će se zvati ‘pandlina’, a prodavaće se na svim kontinentima i sa bezbroj personilizacija za određena tržišta - najavljuje Karlos Tavares, direktor Grupacije Stelantis.

Nova "panda" će se proizvoditi u Srbiji, Brazilu i Maroku. Stelantisova fabrika u Kragujevcu, gde se do prošle godine proizvodio "fijat 500L", praviće novi model od 2024. godine.

 

 

 

- Ovo će biti prva fabrika serijskih električnih vozila na Balkanu, a veći deo automobila su već osvojili radnici iz Kragujevca koji su bili na obuci. Tako da 2024. izlaze prve ‘pande’ iz fabrike u Šumadiji - ističe Tavares.

Očekuje se da nova "panda" postane popularna u regionu, zahvaljujući povoljnim cenama. Najjednostavnija hibridna verzija trebalo bi da košta oko 15.000 evra, električna sa dometom od 200 km oko 20.000 evra.

Ostavite komentar