FunBox > Deus ex machina

Vodite računa: GORIVO može da se POKVARI ako dugo stoji u REZERVOARU VAŠEG AUTOMOBILA

Postoji i način provere dotrajalosti goriva, a evo i koji je...

Izvor: K1info/telegraf.rs

04/11/2023 > 21:24

podeli vest:

Vodite računa: GORIVO može da se POKVARI ako dugo stoji u REZERVOARU VAŠEG AUTOMOBILA
Foto: Shutterstock


Iako zvuči malo neverovatno, benzin i dizel imaju rok trajanja i postoji period koliko dugo mogu da budu u rezervoaru vašeg automobila.

Mnogi automobili bez problema ostavljaju više meseci na parkiralištima i u garažama ne razmišljajući o tome, ali gorivo ipak ima relativno kratak rok trajanja i na to bi trebalo da se obrati pažnja kako ne bi došlo do problema s vozilom.

Kako savetuje Revija HAK, benzin i dizel ne bi smeli da budu u rezervoaru duže od dva do tri meseca, jer posle tog perioda gube svojstva i tako su potencijalna opasnost za motor.

U biodizelu s kojim se meša dizel gorivo ima bakterija koje posle nekog vremena počnu da stvaraju muljevite naslage, a moguća je i korozija goriva ili začepljenje sistema dovoda goriva.

Motor može da ima probleme s pokretanjem, paljenjem, grubim radom u praznom hodu, odnosno gubitkom snage pri ubrzavanjima.

Postoji i način provere dotrajalosti goriva, a to je da bi lampica na motoru trebalo da se upali pošto staro gorivo uđe u motor. Stoga je potrebno odvesti automobil u servis i izbaciti gorivo koje nije dobro za motor.

Ostavite komentar