Priče > Biznis

NAFTOVOD od Srbije do MAĐARSKE biće gotov do 2028. GODINE

Đedović Handanović je rekla da država planira do 2028. godine da izgradi i gasovode sa Severenom Makedonijom i Rumunijom.

Izvor: K1info/Tanjug

02/11/2023 > 12:05

podeli vest:

NAFTOVOD od Srbije do MAĐARSKE biće gotov do 2028. GODINE
Foto: Pixabay.com


Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović najavila je danas da će naftovod Srbija - Mađarska biti izgrađen do 2028. godine.

- Krenuli smo sa izgradnjom naftovoda Srbija-Mađarska koji je u fazi izrade tehničke dokumentacije, a investitor će biti Transnafta. Plan je da izgradnja ovog naftovoda bude završena do 2028. godine, što će omogućiti transport oko četiri miliona tona nafte - rekla je ministarka.

Na tome će se raditi uporedno sa proširenjem kapaciteta za skaldištenje nafte, što je preduslov da povećamo naše obavzne rezerve u skladu sa evropskom regulativom, rekla je Đedović Handanović na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope u hotelu Falkenštajner.

Ona je rekla da je taj naftovod do Mađarske važan zbog diversifikacije snabdevanja sirovom naftom. Đedović Handanović je, govoreći o gasu, rekla da država planira do 2028. godine da izgradi i gasovode sa Severenom Makedonijom i Rumunijom.

Gasni forum Jugoistočne Evrope organizuje portal Energija Balkana pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, a glavna tema foruma je uspešno poslovanje na putu ka "Net Zero ekonomiji", s obzirom da gas ima ključnu ulogu u sprovođenju zelene energetske tranzicije.

Ostavite komentar