Priče > Biznis

Mali PORUČIO Obradoviću: NIJE TAČNO da se ponovo ZADUŽUJEMO, IMAMO dovoljno NOVCA

On je naglasio da na državnom računu ima pet milijardi evra i da Srbija ne mora uopšte da se zadužuje

Izvor: K1info/Tanjug

23/10/2023 > 17:39

podeli vest:

Mali PORUČIO Obradoviću: NIJE TAČNO da se ponovo ZADUŽUJEMO, IMAMO dovoljno NOVCA
Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg


Nije tačno da se ponovo zadužujemo za 6,5 milijardi evra, već vraćamo 4,5 milijardi evra duga, tako da je neto zaduženje samo dve milijarde evra, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je u Skupštini Srbije, odgovarajući narodnom poslaniku Bošku Obradoviću, rekao da je lider Dveri zaboravio da kaže da na državnom računu ima pet milijardi evra i da Srbija ne mora uopšte da se zadužuje.

- U njegovo vreme nije bilo tako. Ostavili su nam zemlju u kojoj nije bilo para ni za isplatu penzija, a inflacija je bila dvocifrena. Kaže da su kod nas najveće akcize na gorivo, a zašto ne kaže da su u Srbiji najjeftiniji struja, hleb i gas - rekao je on.

Zapitao je Obradovića, kada spominje vraćanje državnih banaka, zašto se ne zapita zašto je nekoliko takvih propalo 2008, 2009. i narednih godina.

- Hoćete da opet vraćate državne banke da biste mogli da novac iz njih preusmerite na račune vaših velikih tajkuna. Neće moći. Nema potrebe za tim. Bankarski sektor je stabilan i dobro funkcioniše, imamo dovoljno deviznih rezervi i dovoljno novca da se podrže privreda i građani - rekao je ministar.

Na opasku da je izgradnja objekata za potrebe EXPO 2027. izuzeta od javnih nabavki, Mali je rekao da pretpostavlja da je to pogrešno pročitano, jer postoji amandmam u kome se kaže da će se posebnom uredbom regulisati javne nabavke kada je u pitanju izgradnja za EXPO.

Foto: Tanjug/STR

 

- Licemerni ste, jer u vaše vreme zakon o javnim nabavkama nije ni postojao, a sada su sve javne nabavke javne na portalu i svako može da se javi - rekao je on.

Dodao je da budžet za poljoprivredu nikada nije bio veći od onoga koji je predložen za sledeću godinu.

- Taj budžet iznosi 118 milijardi dinara, od čega je 90 milijardi samo za subvencije, a pre 10 godina za njih je izdvajano 10,3 milijarde dinara - rekao je on.
 

Ostavite komentar