Priče > Društvo

Siniša Mali o BUDŽETU za 2024. godinu: Veće PLATE, PENZIJE I MINIMALAC, ulaganja u ZDRAVSTVO i INVESTICIJE

Ministar finansija naglasio je i da Srbija trenutno pregovara o sporazumima o slobodnoj trgovini i sa Južnom Korejom, Egiptom i Emiratim

Izvor: K1info/Tanjug

22/10/2023 > 09:54

podeli vest:

Siniša Mali o BUDŽETU za 2024. godinu: Veće PLATE, PENZIJE I MINIMALAC, ulaganja u ZDRAVSTVO i INVESTICIJE
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da očekuje pozitivan nalaz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji će biti u Srbiji dve sedmice.

On je naveo da će ta međunararodna finansijska organizacija analizirati i budžet Srbije za naredno godinu i da očekuje da će ga podržati, kao što su to radili i do sada.

- Uspeli smo da uradimo sve što treba. To će biti još jedan dokaz koliko odgovorno vodimo ekonomsku politiku i koliko smo sve uspeli da uradimo kako treba. Srbija je čvrsto na putu ekonomskih reformi što se vidi i po pitanju upravljanja javnim preduzećima, javnim finansijama i poreskim reformama - kazao je ministar za RTS.

 

 

Mali je naglasio da je budžet za 2024. godinu razvojni i uravnotežen i da Vlada Srbije želi da sačuva životni standard građana i da nastavlja politiku koju je vodila do sada.

Prema njegovim rečima, budžet podrazumeva povećanje plata u javnom sektoru od 10 odsto, povećanje minimalca za čak 17,8 odsto i povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 14,8 odsto.

- Ono što smo obećali da uradimo upravo se reflektuje u budžetu za narednu godinu - kazao je ministar finansija.

Karaktersitika budžeta za narednu godinu su, kako je naglasio, i kapitalne investicije koje se nastavljaju i u planu je da se za njih izdvoji oko 600 milijardi dinara, kao i to da ovim budžetom nikad nisu bila veća izdvajanja za poljoprivredu i zdravstvo.

- Imaćemo dodatnih 25,5 milijardi dinara za zdravstvo naredne godine, to najbolje govori šta su nam prioriteti - kazao je on.

Mali je rekao da se ide ka tome da u decembru ove godine prosečna plata bude 840 evra, a sledećeg decembra 960 evra, da bi u 2025. bila 1.000 evra.

Foto: Youtube PrintScreen/Radio-televizija Vojvodine/unsplash

 

Ministar je naveo i podatak da na današnji dan u Srbiji ima milion penzionera koji su se prijavili za penzionersku karticu, da se ona distribuira i da se očekuje da će uskoro svi penzioneri koji su se prijavili moći da krenu da je koriste.

On je rekao i da će Srbija ove godine, uprkos krizi, imati 68-69 milijardi evra BDP-a u apsolutnom iznosu, dok je projekcija za sledeću godinu 74 do 75 milijardi evra.

Mali je naglasio i da je po projekciji budžeta za narednu godinu, udeo javnog duga u BDP-u biti 51,7 odsto, a da će stopa rasta biti 3,5 odsto.

On je naveo da trenutno Srbija u budžetu, u kešu na računu država, ima pet milijardi evra i kada bi se to u narednoj godini iskoristilo za investicije, Srbija ne bi imala potrebu da se zadužuje.

- Mi ne želimo to da radimo. Želimo da imamo bar neki deo tog novca na računu, za likvidnost. Vidite kakva je situacija  u svetu. Svaki dan se nešto menja. Hoćemo da imamo novca na računu i odmah ako je potrebno reagujemo - naveo je Mali.

On je podsetio da je Srbija u Kini potpisala 18 veoma važnih sporazuma za našu zemlju i da je to značajno, jer u uslovima globalne krize mi tražimo način da napredujemo, a to je osnova za nove investicije, povećanje plata, penzija, nove bolnice, inovativne lekove...odnosno da ojačamo našu ekonomiju.

- Potpisali smo i Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, a to znači da otvaramo najperspektivnije tržište na svet, da tamo možemo da izvozimo bez carina. To je za nas ogroman potencijal za rast - naglasio je ministar.

Mali je naglasio i da Srbija trenutno pregovara o sporazumima o slobodnoj trgovini i sa Južnom Korejom, Egiptom i Emiratima.
 

Ostavite komentar