Priče > Biznis

HRVATIMA opet ne valja SRPSKO VOĆE: Vraćene ŠLJIVE koje su pre izvoza PROŠLE KONTROLU

Preliminarni rezultati govore da nisu pronađeni ostaci sredstava za zaštitu bilja

Izvor: K1info/Tanjug

01/09/2023 > 18:17

podeli vest:

HRVATIMA opet ne valja SRPSKO VOĆE: Vraćene ŠLJIVE koje su pre izvoza PROŠLE KONTROLU
Foto: Pixabay.com


Direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević izjavio je danas da šljive iz Srbije, čija je pošiljka  zaustavljena na granici sa Hrvatskom, zbog kako je navedeno opasnih pesticida, ne može biti analizirana u Srbiji jer je naloženo njihovo uništavanje.

Milosavljević je rekao za Tanjug da je inspekcija poslata kod izvoznika i proizvođača i da se rezultati očekuju danas ili sutra.

Šljive su pre izvoza prošle kontrolu i utvrđeno je da je proizvod bezbedan, rekao je Milosavljević povodom vesti da je juče kroz sistem za brzo obaveštavanje EU stigla informacija o presretanju pošiljke sveže šljive iz Srbije ka EU, jer je sadržala, opasan pesticid.

- Ta pošiljka nije vraćena kod nas, tako da ne možemo da je uzorkujemo i izvršimo upoređivanje sa onim što smo dobili kroz samu notifikaciju, već je naloženo njeno uništavanje. Odmah po dobijanju te informacije poslali smo inspekciju i kod izvoznika i kod proizvođača - dva proizvođača su prodala tu šljivu izvozniku i praktično ta njihova šljiva čini pošiljku koja je presretnuta u EU - rekao je Milosavljević.

Uzeli smo uzroke i dali na analizu i očekujemo rezultate, dodao je on.

- Preliminarni rezultati govore da nisu pronađeni ostaci sredstava za zaštitu bilja - rekao je Milosavljević za Tanjug.

Pre izvoza ove pošiljke je izvršeno uzorkovanje i ispitivanje u akreditovanoj laboratorijii, kaže i dodaje da je utvrđeno da je po svim parametrima proizvod bezbedan, odnosno usaglašen sa pravilnikom o sredstvima za zaštitu bilja. Milosavljević je rekao da se i dalje vrše kontrole, odnosno da ovaj sistem navodi na to da se podigne nivo kontrole.

- Posle onog prvog nalaza u breskvi nedavno, podigli smo te naše zahteve kada je u pitanju izvoz ka Evropskoj uniji, pre svake isporuke ovakvih pošiljaka mora da se uradi laboratorijska analiza i da to bude na još većem nivou. Sada fitosanitarna inspekcija uzima uzorak od svakog proizvođača odnosno izvoznika, i tek onda na osnovu pozitivne labratorijske analize, kada utvrdimo da je proizvod bezbedan onda šaljemo u izvoz - rekao je Milosavljević.

Od istog izvoznika i istih proizvođača, dodaje Milosavljević, još jedna pošiljka je upućena ka EU, dva dana kasnije. Kaže da je ova pošiljka upućena 22. avgusta, a sledeća 24. avgusta.

- Rađena je laboratorijska analiza i pokazala da je proizvod bezbedan. Ne ulazim uopšte u merne vrednosti, ne ulazim u merne greške, govorim samo o činjenicama koje imam.

Kako je naglasio, samo u avgustu ove godine Srbija je izvezla ka zemljama EU 692 pošiljke odnosno blizu 8.000 tona voća i povrća, i desile su se samo ove dve notifikacije, one su iskazane za ceo period od januara do kraja avgusta ove godine.

- Ne kažem da su malo, i da ih uopšte treba imati, ali učestalost uzorkovanja koja je u ovom trenutku jako velika, kada govorimo o učestalosti uzorkovanja proizvoda koji iz Srbije idu ka Evropskoj uniji je velika i to govori o malom procentu presretnutih pošiljki. Istovremeno i mi, kao i svi, radimo uzorkovanje na graničnim prelazima. Samo u toku ove godine od 9.000 pošiljaka, koje su došle na granicu Srbije, vratili smo zbog neusaglašenosti 37 pošiljaka.

Ističe da i sve zemlje pokušavaju da zaštite svoje tržište i da svojim građanima obezbede da koriste proizvode koji su bezbedni, a jednako kao i oni, i srpske nadležne institucije se trude da jačanjem kontrole, i unutrašnje i na granicama, obezbede da građani Srbije koriste bezbednu hranu.

- Kada govorimo o notifikacijama ja moram da kažem da one nisu najava neke zabrane uvoza ili automatski znače zabranu uvoza, već znače podizanje nivoa kontrole odnosno, upozorenje za zemlju koja dobije notifikaciju da podigne svoj sistem kontrole i mi to naravno radimo.

On je dodao da ne želi da optužuje poljoprivredne proizvođače, kao i da  ne kaže da je teret na njima, te ističe da je jako teško u godini kao što je bila ova.

- Kada imate ekstremne vremenske uslove, i visoke i niske temperature i padavine i sve ono što je moglo da zadesi poljoprivredne proizvođače, to je dosta uticalo na program zaštite, koji je ove godine bio prilično izmenjen u odnosu na rutinu od prethodnih godina. Rad sa njima, edukacija poljoprivrednih proizvođača i savet njima da se uvek obrate stručnim licima koja mogu da im daju pravi savet i da ih upute kako i na koji način da zaštite svoje useve, mislim da je ključ svega - poručio je Nebojša Milosavljević.

Ostavite komentar