Priče > Biznis

Vladimir Orlić: Srbija u ovoj godini OČEKUJE 4,5 MILIJARDI stranih INVESTICIJA

Naša zemlja je uspela da sačuva kontinuitet snabdevanja energentima, te ostaje vitalno zainteresovana za diversifikaciju izvora snabdevanja

Izvor: K1info/Tanjug

18/07/2023 > 12:18

podeli vest:

Vladimir Orlić: Srbija u ovoj godini OČEKUJE 4,5 MILIJARDI stranih INVESTICIJA
Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Sohn


Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić je na skupu u Briselu, posvećenom Zapadnom Balkanu, istakao da je Srbija, koja je postala motor razvoja čitavog regiona, životno zainteresovana za diversifikaciju izvora snabdevanja energijom.

On je na četvrtoj "Inicijativi za međuparlamentarnu saradnju: Zapadni Balkan ka zajedničkoj budućnosti", koja tradicionalno okuplja brojne učesnike iz redova Evropske narodne partije (EPP), istakao da Srbija ove godine očekuje 4,5 milijardi stranih investicija.

Predsednik skupštine je imao priliku da, u okviru učešća na Inicijativi, govori na panelu "Spajanje tačaka: Energetska bezbednost i dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu".

On je učesnicima skupa poručio da Srbija svoju energetsku bezbednost posmatra kao neodvojivi deo nacionalne sigurnosti i kao važan preduslov za nastavak ekonomskog razvoja i sveukupnog napretka, navodi se u saopštenju.

Naglasio je da je Srbija, uprkos aktuelnim geopolitičkim izazovima, uspela da sačuva kontinuitet snabdevanja energentima, te ostaje vitalno zainteresovana za diversifikaciju izvora snabdevanja, dodatna ulaganja u energetsku infrastrukturu, ali i u brži i efikasniji razvoj kapaciteta zasnovanih na obnovljivim izvorima snabdevanja.

Orlić je ukazao da Srbija, uz podršku EU, realizuje važne projekte energetskog povezivanja, čime obezbeđuje još stabilnije i sigurnije snabdevanje, kako za svoje građane, tako i za privredu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Govoreći o dekarbonizaciji, predsednik parlamenta je potvrdio privrženost i proaktivan pristup Srbije ovom pitanju, podsećajući da je Vlada Srbije nedavno usvojila Strategiju za period od 2023. do 2030. godine sa projekcijama do 2050. godine, koja otvara mogućnosti za dodatni napredak, modernizaciju i povećanje konkurentnosti domaće privrede.

- Srbija je prethodnih godina postala motor razvoja čitavog regiona, u ovoj godini očekujemo čak 4,5 milijardi stranih investicija. Snažan razvoj i jačanje privrede nastavićemo i u budućnosti - rekao je Orlić.

Na marginama Inicijative, Orlić je imao priliku da se sastane sa članovima Evropskog parlamenta, regionalnim i evropskim zvaničnicima.
 

Ostavite komentar