Priče > Biznis

Od početka godine ZATVORENO 15 PEKARA zbog neadekvatne higijene

Pored higijena, inspekcija kontroliše i sam objekat i proizvod, kao i sirovine, dokumentaciju i sisteme bezbednosti

Izvor: K1info/Tanjug

12/06/2023 > 16:01

podeli vest:

Od početka godine ZATVORENO 15 PEKARA zbog neadekvatne higijene
Foto: Pexels.com


Nenad Vujović iz Ministarstva poljoprivrede izjavio je danas da su problemi sa deklarisanjem robe, odnosno hrane u pekarama češći problem nego neadekvatna higijena, kao i da je od početka godine zatvoreno 15 objekata zbog higijene.

Kontrolama se, kaže Vujović kontroliše pre svega higijena samog objekta, a onda sve ono što ide uz to: sam objekat i proizvod, sirovine, dokumentacija i sistemi bezbednosti koji su uspostavljeni.

- Prošle godine zbog neadekvatne higijene to je bilo nekih 27 objekata u celoj godini. Inače, to je otprilike 25 objekata godišnje po nekoj našoj statistici u zadnjih 10 godina objekata - rekao je Vujović povodom pojačane kontrole inspekcije hleba i peciva.

On je dodao da su pekare veoma interesantne što se tiče nadzora poljoprivredne inspekcije i interesovanja potrošača.

- Posebno i svi smo tu negde usmereni, da li taj hleb jeste dobar ili nije to je razlog zašto smo u kontinuitetu prisutni u pekarama. Ova pojačana kontrola se vrši na celoj teritoriji Srbije, naši inspektori u svakoj opštini, okrugu vrše nadzor po istom modelu, po istom nalogu i te podatke ujedinjujemo i upravo su to rezultati sa kojima smo izašli u javnost - rekao je Vujović.

Na pitanje na koji način se vrši kontrola i koliko je inspektora potrebno, Vujović je odgovorio da koliko god inspektora više bilo to bolje, i da je u pitanju model pravilnog iskorišćenja resursa na pravi način - odradi se procena rizika i analiza rizika koja usmerava da se resursi koristime na pravi način.

- Da usmeravamo kontrole tamo gde očekujemo najveće probleme i to mogu vam reći da uspevamo, znači oni koji rade dobro koji su u prethodnim kontrolama pokazali da su dobri i organizovani i nemaju nikakvih problema oni rade svoj posao, njih ostavljamo za nešto kasnije oni koji su pod lupom njih češće kontrolišemo i oni su predmet naše kontrole u ovo modelu - objasnio je Vujović.

Kontrolama se, kaže Vujović kontroliše pre svega higijena samog objekta, a onda sve ono što ide uz to - i sam objekat i proizvod, ali i sirovine, dokumentacija, kao i sistemi bezbednosti koji su uspostavljeni.

- Propisi su veoma striktni - znači sve ono što može da bude mikrobiološka, hemijska kontaminacija, pa i fizička - to je sve ono što ne sme da se nađe i to je ono što mi pokušavamo da preventiramo u našim kontrolama. Da proverimo koje sisteme nadzora su upravo ti proizvođači uspostavili da se ne desi tako nešto - rekao je Vujović.

Ostavite komentar