Priče > Društvo

MIŠ gricka kolače u POZNATOJ PEKARI, a gde je miš, tu su i BUBAŠVABE: Lekari upozoravaju - ZARAZA U NAJAVI

Doktori upozoravaju da su miševi nosioci ozbiljnih zaraza

Autor: Mina Duduković

30/11/2022 > 10:57

podeli vest:

MIŠ gricka kolače u POZNATOJ PEKARI, a gde je miš, tu su i BUBAŠVABE: Lekari upozoravaju - ZARAZA U NAJAVI
Foto: instagram screenshot


U lokalima "Skroz dobre pekare" kojih ima u gotovo svakom gradu u Srbiji, sudeći po jednom snimku, ne mare mnogo za higijenu i zdravstvenu bezbednost potrošača, jer po njihovim namirnicama slobodno šeta, ni manje ni više, nego miš.

Na društvenim mrežama pojavio se i video snimak koji je, u najmanju ruku, zgrozio sve one koji su barem jednom posetili ovu poznatu pekaru u kojoj je snimak i nastao, a na kom je usnimljen glodar dok hricka kolač u izlogu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad_)

Miš je "uhvaćen", kako se vidi na objavi Instagram profila "Moj Beograd", dok jede hranu u odeljku u kom su izloženi slatkiši, a na meniju mu je bila lešnik kugla koju je vrlo spretno grickao, pa ubrzo nestao među šampitama.

Gde je miš, tu je i bubašvaba

Povodom ovog skandala kontaktirali smo sa lekarima, koji su nam rekli da ovakvi snimci nisu za šalu, jer prisustvo miševa u prostorijama gde je hrana izuzetno opasno jer su oni prenosioci brojnih zaraznih bolesti.

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić rekla je za K1 info da je poznato da su miševi nosioci ozbiljnih zaraza i da je zbog toga  nespojivo da oni budu blizu hrane koju unosimo u organizam.

- U ovom objektu je definitivno reč o nehigijeni, a budite sigurni da gde je miš, tu je uvek i bubašvaba. Ova informacija da glodar šeta po namirnicama u pekari i da ih čak i grizu zaista je alarmantna. To predstavlja veliki rizik po zdravlje svih kupaca, jer ako unesemo neku namirnicu na koju je miš preneo bakteriju može da dođe do trovanja. To može uzrokovati različite kliničke slike, od onih blažih sa dijarejom i povraćanjem, preko jačih koje iziskuju bolničko zbrinjavanje, do situacija u kojima ljudima bude ozbiljno ugrožen život. Zbog toga su dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija izuzetno važne u prostorijama gde se drži hrana i niko ne sme da se poigrava sa nečijim zdravljem - rekla je Grujićeva.

Foto: Unsplash.com

 

Ona kaže da pacijenti i kada dođu sa brojnim simptomima, u prvi mah, niko, pa čak ni lekari, ne mogu ni da pretpostave da je razlog obrok koji je bio ui dodiru sa zaraženim miš.

- Tu je onda izuzetno teško zaključiti da čovek možda ima trovanje i da mora hitno kod infektologa, jer ono što se stvarno dogodilo nikome ne pada ni na kraj pameti. Da stvar bude gora, ova pekara je izuzetno popularna i znam baš dosta ljudi kojii redovno jedu tamo. Ovo je svakako posao za sanitarnu inspekciju, međutim, inspektora u Srbiji nema dovoljno i ko zna da li stižu da iskontrolišu sve pekare i objekte u kojima se prodaje hrana - upozorila je naša sagovornica.

Foto: K1info

 

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Efektiva" kaže da potrošači ukoliko primete prizor nehigijene u radnjama gde se prodaje hrana, obavezno, odamh na licu mesta pozovu inspekciju, jer snimak nije najbolji dokaz.

- Čovek koji je snimio miša u pekari trebalo je odmah da pozove inspekciju, jer kada prođe neko vreme teško je dokazivo šta se zaista desilo. Vlasnici objekata sigurno će se braniti da je u pitanju foto-montaža ili će naći način kako da izbegnu odgovornost. Svakako, miš u pekari je nedopustiv i treba detaljno ispitati kako se to dogodilo - kaže Gavrilović. 

Oglasila se "Skroz dobra"

Nakon snimka koji je zgrozio mnoge, a na kom glodar gricka hranu u izlogu srpske pekare, oglasilili se i pekara.

U poruci koja je prosleđena jednoj mušteriji pekare navodi se da za ovakvo nešto nema opravdanja, te da se ovakav propust više neće ponoviti.

- Poštovana, u pitanju je objekat u Požarevcu. Odmah je kompanija odreagovala, povukla i otpisala sve kolače iz vitrine. Izvršena je dodatna deratizaccija i dezinfekcija. Nismo imali ovakvih situacija do sada. Nažalost, objekat je u jednoj staroj zgradi. Mi smo, što se tiče poslovnog prostora, sve odradili kako treba. Renovirali smo objekat, ali prizemlje zgrade i podrumi su u lošem stanju i tu je problem. Sve je ispomerano i ponovo je odrađena deratizacija tako da se ovakav propust više neće ponoviti. Srdačan pozdrav - odgovorili su iz pekare.

 

 

Ostavite komentar

Васа

Инспекције код нас неће да раде свој посао и нису ту да заштите нас потрошаче него штите трговинске ланце. Ја сам пријавио један трговински ланац због лажног оглашавања и преваре потрошача јер су једну цену са сликом тог производа стваили на рекламни пано испред продавнице а тај производ наплатили по већој цени. Инспекција ми је одговорила да они нису затекли тај пано испред продавнице и поступак је завршен. Па јел' то инспекција?! Уместо да су тражили рекламне паное за ту недељу и упоредили са мојим фискалним рачуном, утврдили превару и казнили продавца, они су им омогућили да и даље варају купце. Ето каква нам је инспекција.

30.11.2022 12:03