Priče > Biznis

Cilj je povećati udeo OBNOVLJIVIH izvora energije, što manje da se oslanjamo na FOSILNA goriva

Povećati udeo obnovljivih izvora energije u proizvodnji struje, tu nam je cilj 45% udela u 2030. i on je realan, kazala je Đedović

Izvor: K1info/Tanjug

19/04/2023 > 19:11

podeli vest:

Cilj je povećati udeo OBNOVLJIVIH izvora energije, što manje da se oslanjamo na FOSILNA goriva
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je cilj da do 2050. godine privreda Srbije bude dekarbonizovana.

- Mi smo zemlja koja kao bazni energent koristi ugalj i do 2050. godine želimo da dekarbonizujemo našu privredu, da se ne oslanjamo više na fosilna goriva, već pre svega na obnovljive izvore energije - rekla je Đedovićeva za Tanjug.

Objasnila je da će taj proces iziskivati velika finasnijska sredstva, jer je zelena tranzicija skupa, ali da smo svedoci da se u Evropi ona finasira iz javnih, ali i privatnih izvora.

- Mi smo ciljeve, koje je EU stavila pred nas i zemlje u regionu za 2020. godinu ostvarili, a cilj je bio da udeo obnovljivih izvora energije bude 27 odsto, a mi smo na 26,3 odsto i jasno se približavamo tom cilju - objasnila je Đedovićeva.

Evropski Fit for 55 zakon se odnosi na cilj EU da smanji emisiju gasova staklene bašte za najmanje 55 odsto do 2030. godine, a po rečima Đedovićeve, Srbija želi da uskladi svoje ciljeve sa ciljevima EU što je moguće više, uzmajući u obzir naš energetski miks. 

Rekla je da ministarstvo sada radi na nacionalnom energetskom klimatskom planu, koji je obavezan za zemlje EU i dodala da postoje dva aspekta tog plana.

- Jedan je udeo obnovljivih izvora energije u proizvodnji struje, tu nam je cilj 45 odsto udela u 2030. godini i on je realan i dostižan. Što se tiče udela obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji, to je nešto što sada pokušavamo da uskladimo i moja očekivanja su da će biti više od 30 odsto, a manje od 40 odsto udela - rekla je Đedovićeva i dodala da moramo biti ambiciozni, ali i realni.

Po njenim rečima, sedam godina je period koji za energetske projekte nije toliko dugačak, jer oni iziskuju vreme i velika sredstva, i mora se voditi računa o pravednoj tranziciji, pre svega za ljude koji rade u rudarskom sektoru.

Smanjiti proizvodnju struje iz uglja

- Moramo da obezbedimo kako će se prekvalifikovati, da li će do tada biti izgrađeni novi proizvodni kapaciteti obnovljivih izvora energije, u kojoj meri možemo da smanjujemo proizvodnju električne energije iz uglja, to su sve delovi našeg energetskog plana - naglasila je Đedovićeva.

Rekla je da će plan svakako biti u skladu sa ambicijama, pre svega onih zemalja EU koje se, kao i mi, oslanjaju na ugalj. 

Kazala je da će Srbija povećati energetsku efikasnost, da će trošiti manje električne energije, jer se u Srbiji potroši dva puta više električne energije za proizvodnju iste jedinice bruto društvenog proizvoda nego u zemljama Evrope.

Đedovićeva je rekla da ministarstvo pomaže lokalnim samoupravama da finasiraju energetsku efikanost na javnim objektima, bilo da se radi o vrtićima, školama, domovima zdravlja i komunalnim ustanovama.

- Država subvencioniše energetsku efikasnost i mere energetske efikasnosti i juče je raspisan javni konkurs za jedinice lokalne samouprave da se prijave, subvencije su oko 400 miliona dinara iz budžeta Srbije kojim upravlja Uprava za energetsku efikasnost - rekla je ministarka.

Dodala je da prednost imaju lokalne samouprave u kojima je zagađenost vazduha veća.

 

 


 

 

Ostavite komentar