Priče > Biznis

Opet UDAR na DŽEP građana: POSKUPLJUJE MLEKO, a evo i kad

Kako bi zaštitila srpskog proizvođača mleka, država je uvela uvozne takse, ali i pored toga, pretpostavlja se da do pada cene neće doći

Izvor: K1info/mondo.rs

07/04/2023 > 11:06

podeli vest:

Opet UDAR na DŽEP građana: POSKUPLJUJE MLEKO, a evo i kad
Foto: Unsplash.com


Krajem februara je Vlada Srbije usvojila odluku koja se odnosi na uvođenje uvozne takse od 15 dinara po litri mleka i za kačkavalj od 30 dinara po kilogramu.

Uvedene su uvozne takse za sedam sireva Ementaler, Čedar, Edam, Tilsit, Kačkavalj, Masdam i Gauda, a sve to u cilju, kako je navedeno, kako bi se stabilizovalo stanje i zaustavio pad cena otkupnog mleka na tržištu.

Na taj način štite se srpski proizvođači mleka, odnosno domaća proizvodnja od prekomernog uvoza.

Cene se za sada nisu promenile, a hoće li se ova mera u narednom periodu odraziti na cene mlekau prodavnicama objasnio je agroekonomista Milan Prostran za Mondo.

- Nažalost, nema izgleda da će doći do snižavanja cene mleka kada su u pitanju potrošači. Ova mera je iznuđena kako bi se uvažili predlozi domaćih farmera i mlekare se odobrovoljile da više kupuju mleko domaćih proizvođača. Pre svega, mera je doneta sa ciljem da se destimuliše uvoz u određenoj meri. Da li će 15 dinara uvoznike odvratiti od uvoza, ne verujem, ali njome se svakako štiti domaći farmer - rekao je Prostran.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković

 
Do kraja juna promena cene mleka?

Prema njegovim rečima, ovakva uredba predstavlja instrument koji se primenjivao 80-ih godina prošlog veka kada je naš sagovornik bio pomoćnik saveznog ministra i vodio sektor za proizvodnju i uslove privređivanja bivše Jugoslavije.

- Tada smo koristili upravo ovu meru kako bi se zaštitila domaća proizvodnja, što znači da ne predstavlja ništa novo sa stanovišta mere spoljnotrgovinske zaštite. S druge strane, da li će takva uredba da se efektuira videćemo, s obzirom da je vremenski ograničena na četiri meseca, odnosno važi do kraja juna - rekao je on.

Kako naglašava, ovim su se donekle zadovoljili zahtevi farmera, ali još jednom podvlači da do pada cene mleka sigurno neće doći.

- Upravo suprotno, strahujem da će cena mleka nadalje rasti, što je uostalom globalna ocena svih velikih svetskih međunarodnih organizacija koja ukazuje da će hrana i dalje imati uzlazni trend - rekao je on i dodao:

- Srbija je preko visokosubvencionisanog uvoza mleka vršila tzv. amortizaciju cene i ona nije rasla, ali ukoliko domaće mlekare budu u narednom periodu kupovale po višoj ceni mleko od domaćih farmera, to će se svakako odraziti na potrošače, odnosno na finalni proizvod.

 

 

Ostavite komentar