Vesti > Srbija

Borba za MLEKO je borba za OPSTANAK: Prekinuta BLOKADA Ibarske magistrale u MRČAJEVCIMA

Okupljeni proizvođači zahtevali su minimalnu cenu mleka od 70 dinara ne uključujući PDV

Izvor: K1info/Tanjug

26/02/2023 > 14:09 >> 16:31

podeli vest:

Borba za MLEKO je borba za OPSTANAK: Prekinuta BLOKADA Ibarske magistrale u MRČAJEVCIMA
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


U periodu od 13 do 15 časova Ibarska magistrala u Mrčajevcima kod Čačka bila je blokirana jer su proizvodjači mleka, nezadovoljni otkupnom cenom, zaustavili saobraćaj u dvosatnom protestu.

Na blokadi se okupilo oko 100 proizvodjača mleka, ali i voćara kao i ekoloških aktivista koji su došli, kako su rekli da pruže podršku srpskim poljoprivrednicma.

Slobodan Vidojević iz čačanskog sela Bresnica ima 15 muznih krava i dnevno proizvodi od 250 do 270 litara mleka, kaže da hladno vreme nije izgovor za mali broj prisutnih proizvodjača na blokadi.

 

- Ovde smo zbog male otkupne cene koja i dalje pada i naša borba za opstanak na selu. To je ono što nas najviše sada boli. Naši zahtevi su 40.000 dinara po mlečnom grlu, 20 dinara premije po litru mleka i ono što je najvažnije, da se uvedu prelemani, da se povećaju i zagarantovana cena mleka, što je nama jako bitno, da bi znali šta dalje da radimo. Jer džaba je nama ako nam daju 40.000 dinara, a obore nam cenu mleka na 15, 20 dinara, kao što su već počele mlekare da rade - rekao je Vidojević za Tanjug i dodao da srpski seljak trentno nema budućnost.

I članovi Udruženja poljoprivrednika "Nadibar" iz Kraljeva, koje čini oko 120 pre svega stočara, bili su prisutni na blokadi, kako bi pružili podršku proizvodjačima mleka.

- Prva stvar je da pomognemo naše kolege, poljoprivrednike i seljake. Da ih podržimo u toj njihovoj mukotrpnoj borbi za bolje sutra, a i da bi naša deca jela domaće i zdravo mleko. A druga stvar koju želimo da naglasimo jeste težak položaj voćara u Srbiji i svih ostalih grana. I povodm toga želelei bismo da ujedinimo sve ljude koji se danas bave bilo kojom poljoprivrednom proizvodnjom, da bi ostvarili neke malo bolje uslove života i rada u Srbiji - rekao je za Tanjug Aleksandar Urošević iz sela Roćevići kod Kraljeva.

On je dodao da oni, kao proizvodjači voća, imaju tri osnovna zahteva od kojih se prva dva tiču celokupne poljoprivredne proizvodnje u Republici Srbiji.

- To je minimalna subvencija po hektaru od 150 evra, drugi zahtev je ostvarivanje prava na plavi dizel, koji imaju sve zemlje u okruženju. Treći zahtev je usko vezan za našu voćarsku proizvodnju. On se tiče kontrolisanog uvoza voća iz Evropske Unije i proizvoda od voća. Kao što se mlekari danas bore za smanjenje uvoza mleka iz EU i za prelemave, tako se i mi borimo za malo više favorizovanja domaćih proizvodjača i domaćih poljoprivrednih proizvoda - zaključio je Urošević.

Duge kolone nastale su u svim pravcima tokom trajanja blokade. Oko 15 časova blokada je prekinuta, a saobraćaj je nastavio normalno da se odvija.

 

Ostavite komentar