Priče > Biznis

Kakva IRONIJA: Zaposleni u GOOGLE će raditi na starim LAPTOPOVIMA, a štede čak i HEFTALICE

Kompanija je u januaru saopštila i da ukida 12.000 radnih mesta, što predstavlja oko 6 odsto njene radne snage

Izvor: K1info/telegraf.rs

04/04/2023 > 21:43

podeli vest:

Kakva IRONIJA: Zaposleni u GOOGLE će raditi na starim LAPTOPOVIMA, a štede čak i HEFTALICE
Foto: Unsplash.com


Šefica finansija u kompaniji Google, Rut Porat, poslala je mejl svim zaposlenima da počinju mere štednje. 

- Ovo su veliki, višegodišnji napori - napisala je Porat u e-poruci.

Elemente tog mejla je ranije objavio i WSJ, a u odvojenim dokumentima koje je pregledao CNBC, Google je rekao da će ubuduće štedeti na sledećim stavkama: časovi fitnesa, kancelarijski materijal, kao što su heftalice, samolepljive trake, a smanjuje se i učestalost menjanja laptopova za zaposlene.

Prema pisanju CNBC-a, jedan od važnijih ciljeva kompanije za 2023. godinu je da pruži trajne uštede kroz poboljšanu brzinu i efikasnost. Porat je napisala u mejlu da su svi napori usmereni ka tome, te da se očekuju ključni rezultati.

Najnovije mere za smanjenje troškova dolaze u trenutku kada Google, koji je u vlasništvu kompanije Alphabet, nastavlja svoju najtežu eru smanjenja troškova u skoro dve decenije, kao javno preduzeće.

Kompanija je u januaru saopštila i da ukida 12.000 radnih mesta, što predstavlja oko 6 odsto njene radne snage.

I tu nije kraj "rezovima". Kompanija je odbila da isplati ostatak porodiljskog i zdravstvenog odsustva otpuštenim zaposlenima, preneo je CNBC. U svom nedavnom mejlu, Porat je rekla da su otpuštanja bila najteže odluke koje su morali da donesu kao kompanija.

Foto: Pexels.com

 

Kada je reč o promenama vezanim za samu opremu, Google pauzira tzv. "osvežavanje" laptopova, desktop računara i monitora. Pod tim se podrazumeva i da navedenu opremu neće menjati tako često kao ranije.

Recimo, podrazumevalo se da će zaposleni u Google-u, koji nisu inženjeri, ali im je potreban laptop, dobiti Chromebook. To su laptopovi koji koriste operativni sistem Chrome OS. Takvi uređaji su pomak u odnosu na asortiman koji je ranije bio dostupan zaposlenima, poput Eplovog MacBook-a.

U februaru, CNBC je izvestio da je kompanija zamolila svoje zaposlene koji rade u klaudu i partnere da dele stolove naizmeničnim danima i očekuje se da će preći na oslanjanje na CloudTop za svoje radne stanice.

Zaposleni su takođe primetili i neko "ekstremnije" smanjenje kancelarijskog materijala poslednjih nedelja.

 

 

 

Ostavite komentar