HI-TECH

MICROSOFT predstavio NOVI PRETRAŽIVAČ sa ChatGPT: Ovo će promeniti SVE

Ovaj potez predstavlja daleko najveću pretnju Google i njegovoj dominaciji kada je reč o pretraživanju interneta

Izvor: K1info/nova.rs

10/02/2023 > 21:20

podeli vest:

MICROSOFT predstavio NOVI PRETRAŽIVAČ sa ChatGPT: Ovo će promeniti SVE
Foto: Unsplash.com


Kompanija Microsoft zvanično je predstavila novu verziju svog pretraživača Bing koja sadrži tehnologiju veštačke inteligencije o kojoj se u poslednje vreme govori za koju mnogi u veruju da će biti smer u kom će se čitava IT industrija kretati. - ChatGPT.

Ujedno, ovaj potez predstavlja daleko najveću pretnju Google i njegovoj dominaciji kada je reč o pretraživanju interneta i označava početak bitke između kompanija.

Čet GPT tehnologiju je razvila kompanija OpenAI uz podršku Majkrosofta, a koristi tehnike dubokog učenja za generisanje odgovora poput ljudskih na pretraživanje interneta.

"Ovo je novi dan" rekao je izvršni direktor Microsoft Satja Nadela na događaju na kojem je najavljen proizvod. Nadela je tvrdio da se paradigma za veb pretragu nije promenila decenijama, ali da veštačka inteligencija može da dostavi informacije fluidnije i brže od tradicionalnih metoda.

- Trka počinje danas, a mi ćemo se kretati brzo - rekao je Nadela.

Microsoft je pokazao brojne primere pretraživanja: traženje recepata na Bing-u, savete za putovanja i kupovinu nameštaja iz Ikee. U jednoj demonstraciji od Binga je zatraženo da „napravi itinerar za svaki dan petodnevnog putovanja u Meksiko Sitiju“. Na pitanje je u potpunosti odgovorio chatbot.

Za razliku od ChatGPT-a, novi Bing takođe može da preuzima vesti o nedavnim događajima.

Bing će sada odgovarati na upite za pretragu nudeći detaljnije odgovore, a ne samo linkove na veb stranice. Korisnici će moći da "razgovaraju ” s botom kako bi njihovi upiti bili precizniji.

Novi Bing pretraživač je dostupan odmah, ali je broj pretraga za svaku osobu ograničen.

ChatGPT je tehnološkoj industriji u kratkom periodu pružio nalet uzbuđenja kakav dugo nije viđen i sve to usred jednog od najtežih perioda u poslednjih 15 godina.

Entuzijazam oko OpenAI tehnologije mnoge tehnološke veterane podseća na trenutke u prošlosti koji su Silicijumsku dolinu izvrnuli naopačke, od Gugl pretraživača do predstavljanja prvog Iphone.

Microsoft je bolno propustio priliku da uhvati voz prelaska na mobilno računarstvo koji je došao sa Iphonom. Njegov Bing pretraživač je takođe na dalekom drugom mestu po popularnosti, ali bi upravo veštačka inteligencija mogla to da promeni.

- Ova tehnologija će preoblikovati skoro svaku kategoriju softvera koju poznajemo - rekao je izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela.

Direktor Microsofta je u intervjuu rekao da kompanija radi ozbiljnim tempom na ugradnji ChatGPT u svoje usluge.

- Objavljivanjem novog alata za pretragu, koji je najkorišćeniji tehnološki proizvod na planeti - ljudi će videti kako njihova "svakodnevna navika“ može da dovede do „nečeg magičnog“ - navodi Nadela.

Meta – Facebookova matična kompanija - ubrzano ulaže u sličnu tehnologiju koju će koristiti u različitim proizvodima. U međuvremenu, bezbrojni startapovi grade sopstvene generativne A.I. proizvode - naziv za tehnologije koje same generišu reči, slike i druge medije.

 

 

Ostavite komentar