Priče > Biznis

RUSI napravili HAOS na našem TRŽIŠTU nekretnina: Kupovina, izdavanje - prvo DIGLI cene, sad ih OBARAJU

Jedino se ne menja činjenica da se i dalje više traže stanovi u centru grada nego na periferiji

Izvor: K1info/blic.rs

05/03/2023 > 15:31

podeli vest:

RUSI napravili HAOS na našem TRŽIŠTU nekretnina: Kupovina, izdavanje - prvo DIGLI cene, sad ih OBARAJU
Foto: Pexels.com


Nije tajna da su kirije u Beogradu uvek bile veće nego u ostatku Srbije, ali posle izbijanja rata u Ukrajini i dolaska u našu zemlju više desetina hiljada ljudi koji traže krov nad glavom, cene stanova i najma su dodatno skočile tokom 2022. godine.

Ipak, balon na tržištu nekretnina je sada pred pucanjem jer ni Rusi više ne žele da plaćaju pravo malo bogatsrvo da bi zakupili stan.

Davorka Tasić, agent za nekretnine, na pitanje da li Rusi koji su došli u Beograd i dalje iznajmljuju stanove po principu "ne pitam za cenu" ili su ipak počeli da kalkulišu, kaže da su definitivno počeli da traže povoljiniji najam.

- Moja iskustva upravo to potvrđuju. Ne iznajmljuju više po nerealnim, basnoslovnim cenama, već ono što je pristojno. Na primer, ne plaćaju više male stanove po 1.000 evra, samo prosto idu na neku realniju cenu - rekla je sagovornica Blic biznisa.

Manja tražnja, manja cena

Tasićeva je dodala da su kirije koje Rusi plaćaju i dalje veće nego što može da plati prosečan građanin naše zemlje, ali "ne tako astronomske kao što su nekada bile". Sudeći prema njenim rečima, jedino su ostali verni lokaciji jer i dalje preferiraju centar grada u odnosu na periferiju.

Foto: Freepik.com

 

- Oni definitivno vole kompletno opremljenje stanove i to u centru grada, ali se i tu uočavaju stanovi koji ostaju dugo bez zakupca zbog preskupih kirija.

Na pitanje može li se očekivati još veći pad kirija u narednom periodu kaže da, čim nemate zakupce, posle nekog perioda bićete prinuđeni da spustite cenu.

- Ne znam kako će se odvijati dalja situacija, ali svakako jeste došlo do zastoja u prodaji jer su poskupeli stambeni krediti i cene su nerealne za prosečnu srpsku platu. Tako da je trenutno zatišje, ali će nesumnjivo doći do nekih promena na ovom tržištu - zaključila je Davorka Tasić.

Biraju manje gradove po Srbiji

Iz razgovora sa nekim Rusima bi se moglo zaključiti da nisu svi izuzetno socijalno obezbeđeni i sa snažnom novčanom zaleđinom, kako se često ovde misli. Iako je dosta njih u IT sektoru, mnogi su sa prosečnim primanjima, ali i onih koji još uvek tragaju za nekim poslom. Zbog toga su odlazili iz prestonice u manje gradove u potrazi za povoljnijim životom.

Na primer, jedna od takvih lokacija je Jagodina, gde su za Blic biznis iz nekoliko lokalnih agencija za nekretnine rekli da Rusi kupuju manje stanove do 50.000 evra. Unutrašnjost Srbije im donosi beg od gužve i mirniji život, što dodatno privlači njihove porodice sa decom.

 

Ostavite komentar

Rusi ismevaju BG

Govorim ruski: Rusi glasno ismevaju BG da je "umišljena metropola". I treba :0

10.03.2023 23:45