Lifestyle > Zdravlje

Briga o unucima – dokazan LEK PROTIV USAMLJENOSTI

Istraživanje je pokazalo da će se stariji ljudi osećati manje usamljeno ako unuke vode na igralište ili povremeno dovode iz škole

Izvor: K1info/telegraf.rs

08/12/2022 > 21:13

podeli vest:

Briga o unucima – dokazan LEK PROTIV USAMLJENOSTI
Foto: Freepik.com


Analiziranjem podataka studije u kojoj je učestvovalo oko 200000 ispitanika iz 21. zemlje utvrđeno je da redovno čuvanje unučadi pozitivno utiče na psihičko stanje starijih ljudi.

Nasuprot tome, oni koji su se u velikoj meri sami brinuli o bolesnom supružniku osećali su se usamljenije, piše The Guardian.

- Vidimo jasne nalaze da briga o unucima ima pozitivan efekat, dok briga o bolesnom supružniku negativno utiče na usamljenost - kazala je Samia Akhter-Khan sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Jedna studija je pokazala da su oni stariji od 60 godina koji su se brinuli o svojim unucima u proseku 12  sati nedeljno, imali 60% manje šanse da se osećaju usamljeno od onih koji to nisu činili.

Istraživanja su pokazala da volonterske aktivnosti utiču i na manji osećaj usamljenosti. Nasuprot tome, briga za bolesnog supružnika ili rođaka je dosledno povezana sa višim nivoima usamljenosti i izolacije. Autori sugerišu da briga o partneru može izazvati osećaj izolacije ako nema podrške drugih članova porodice ili organizacije.

Autori studije naglašavaju da postoji "veliki kontrast između različite brige" i da je u nekim kontekstima to skupa i opterećujuća aktivnost, dok je u drugim isplativa i značajna.

- Skloni smo da starije ljude posmatramo kao korisnike nege i kao trošak za društvo u smislu penzija i zdravstvenih pitanja. Ali oni imaju važnu ulogu u pogledu brige i volontiranja i prava su prednost za naše društvo – rekla je Akhter - Khan.

 

Ostavite komentar