Lifestyle > Zdravlje

Valunzi u MENOPAUZI i kako se izboriti s njima - U SARADNJI S PRIRODOM

Kada žena dođe u zrele godine, i kada sve naizgled počinje da se smiruje, javlja se menopauza, a sa njom i veoma neprijatni valunzi

Autor: K1 info/ zdravisimo.com

23/11/2022 > 21:49

podeli vest:

Valunzi u MENOPAUZI i kako se izboriti s njima - U SARADNJI S PRIRODOM
Foto: Pixabay.com


Valunzi su oni neprijatni toplotni napadi koji se često javljaju, posebno u predelu lica i gornjeg dela tela. Ponekad, mogu se javiti zajedno sa mučninom, povraćanjem, prekomernim znojenjem, vrtoglavicom i drugim sličnim tegobama.

Uzrok valunga je pad nivoa hormona estrogena, koji uzrokuje hormonalne promene u menopauzi. Valunzi i hormonski poremećaji su još izraženiji kod žena koje vode sedelački način života, puše, koje su izložene stresu ili gojazne.

Učestalost i trajanje valunga razlikuje se od žene do žene. Neke žene mogu imati valunge tokom određenog perioda, dok organizam ponovo ne uspostavi ravnotežu, dok neke žene mogu trajno patiti od valunga. Bitno je da svaka žena izbegava faktore koji pojačavaju njihov intenzitet.

Svaka žena mora da nauči da smiri valunge, jer mogu biti jako neprijatni, naročito tokom radnog vremena. Oni mogu da dekoncentrišu tokom rada, utiču na to da ste rastrojeni i da se osećate nelagodno.

Postoji mogućnost lečenja valunga putem hormona. Međutim, posle izvesnog vremena, problem se može ponovo vratiti, tako da vam preporučujemo da prvo isprobate prirodne recepte za ublažavanje valunga.

Foto: Freepik.com

 
Jabukovo sirće

Jabukovo sirće pročišćava organizam i revitalizuje ga. Sadrži više od 30 blagotvornih sastojaka (vitamine, mineralne soli, masne kiseline, fosfor, kalcijum, kalijum, magnezijum, sumpor, natrijum, cink, gvožđe, fluor i dr). Dovodi organizam i metabolizam u ravnotežu.

Recept: 2 kašike jabukovog sirćeta piti uveće. Ukoliko ne možete da podnesete ukus, možete 2 kašike dodati u vodu ili u sok.

Soja

Sadrži fitoestrogene koji mogu zameniti prirodni estrogen kod žena. Takođe, soja je bogata licitinom koji sprečava pojavu osteoporoze zbog prisustva kalcijuma, tj. štiti kosti, jer u periodu menopauze dolazi do slabljenja kostiju.

U svoju ishranu uključite sledeće proizvode: Sojino mleko, meso od soje, tofu

Preporučuje se da dnevno konzumirate po dve porcije nekog od ovih proizvoda od soje (npr. ujutru i uveče). Ukoliko nikada niste koristili ove proizvode, u početku će vam biti neukusni, ali vremenom ćete se navići na njihov ukus.

Foto: Pixabay.com

 
Žalfija

Pored toga što sadrži prirodne fitoestrogene, žalfija ima i stimulativno dejstvo. Poboljšava cirkulaciju i vidno ublažava valunge. Najčešće se preporučuje upotreba žalfije u vidu čaja. Takođe možete koristiti i eterično ulje žalfije, koje je efikasno kao i čaj.

Recept: Kašiku svežih ili suvih listova žalfije prelijte sa 200ml ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 30min. Možete piti 3 puta na dan.

Seme lana

Ukoliko imate blage valunge, seme lana može biti efikasno. Sadrži fitoestrogene koji nadomešćuju gubitak estrogena, tako da ublažavaju valunge. Takođe, laneno seme otklanja zatvor i snižava holesterol, tako da ćete uz njegovu pomoć imati manje smetnji i tegoba u menopauzi, i normalnu funkciju creva.

Recept: 2 kašike lanenog semena možete dodati u salatu, jogurt, sok ili supu. A možete ga i samleti i preliti preko marmelade i slično.

Budite strpljive i dajte svom organizmu vreme da počne da reaguje na ove prirodne recepte, sa ciljem da se valunzi ublaže.

Imajte na umu da se radi samo o jednoj etapi u životu svake žene, tako da, nakon nekoliko meseci, sve će se vratiti u normalu.

 

Ostavite komentar