Lifestyle > Zdravlje

Patite od anksioznosti? POBEDITE JE HOBIJEM

Spremni ste za listu aktivnosti koje smanjuju anksioznost i čine da se osećate bolje?

Autor: K1 info/ top-shop.rs

02/10/2022 > 16:00

podeli vest:

Patite od anksioznosti? POBEDITE JE HOBIJEM
Foto: Pixabay.com


Imati hobi kada osećate zabrinutost ili strah može da učini čuda za vaše mentalno zdravlje - uz sve prednosti koje ćete iskusiti gotovo istog trenutka.

Često nam kažu da bi trebalo da vežbamo telo, ali ne čujemo ni približno toliko informacija o vežbanju uma.

A kada se bavimo hobijima - i fizički i mentalno, možemo da stvoritmoi savršene uslove za smanjenje anksioznosti.

Druženje sa životinjama

Ako nemate svogkućnog ljubimca, možete da se prijavitte u najbliže prihvatilište za životinje. Životinje su zabavne jer vole da se maze i ne odgovaraju na svaku vašu reč. Ko zna, možda je vreme da usvojite neko  krzneno stvorenje? To bi moglo da bude korisno za vaše mentalno zdravlje na načine koje i ne slutite.

Meditacija

Ideja o meditaciji zvuči lepo, ali... Svakodnevno odvajanje vremena za to na prvi pogled izgleda kao dosadan posao. Meditacija počinje sa 5 minuta dnevno (za početnike). Ako odvojite to vreme da budete prisutniji u svom umu, odmah ćete se osećati bolje. Napravite pauzu od svakodnevne vreve i osetićete dugoročnije efekte ovog blagostanja.

Foto: Pixabay.com

 
Pešačenje

Još jedna prednost posedovanja psa je imati pratioca s kojim možete da idete na planinarenje ili u šetnje.  Odlazak  prirodu ima mnoge prednosti. Izlaganje suncu nam je potrebno svakodnevno. A priroda pruža umirujući efekat koji vam pomaže da se usredsredite. Sledeći put kada budete uznemireni, potražite obližnje mesto za pešačenje. Odvojite malo vremena za sebe i budite u prirodi. Garantovano ćete da se osećate mnogo bolje.

Pisanje dnevnika

Ako još niste spremni za meditaciju, vođenje dnevnika je odlična alternativa. Vratite se korak unazad od užurbanog života, smestite se udobno na svom kauču uz dnevnik i pustite sve svoje misli… Ovo je odličan oblik brige o sebi i prirodni lek protiv anksioznosti. Ako uspete da stvorite ovu naviku da svoje misli stavljate na papir, vaš um će da se utiša. Izražavanje svojih misli u bilo kom obliku osvetljava vaše lične borbe. Kad ima svetlosti, vrlo je malo prostora da negativnost preživi.  Zato pisanje može biti toliko korisno u procesu oporavka.

Pisanje bloga

Imati kreativan način izražavanja poput pisanja bloga može biti divan hobi za smanjenje anksioznosti. Ali to može biti i vrlo unosna karijera. Neverovatno je to što možete započeti blog o bilo čemu što vas zanima, a zatim ga unovčiti bilo kojim proizvodom i partnerskim brendom koji volite.

Baštovantstvo

Zamislite da odete u neku od zelenih bašti i birate svoje omiljene vrste cveća dok se zanosni miris trave i zemlje širi svuda oko vas. Čak i ako ništa ne kupite, samo ako prošetat, može vam pomoći u borbi protiv anksioznosti. Bez obzira gde živite, možete da stvorite svoj mali vrt ako želite. Počnete sa jednim ili dva cveta koja se lako održavaju.

Slagalice (Puzzle)

Slagalice i društvene igre su sjajan i zdrav način zaboravljanja na anksiozne misli. One vam pomažu da se usredsredite na druge stvari na nekoliko sati. I neverovatno smiruje.

Foto: Pixabay.com

 
Joga

Svako može da se bavi jogom. Ako je upražnjavate nekoliko puta nedeljno ne samo da će vaš um biti manje zabrinut, već će i telo vremenom ojačati.

Ponašajte se kao dete

Ponekad jednostavno morate da se rešite ozbiljne odrasle osobe i pustite svoje unutrašnje dete da se igra. Radite stvari koje ste voleli da radite kao dete. Ako imate svoju decu ili rođake, organizujte celodnevne aktivnosti sa njima.  Pobrinite se da u svoj život unosite dovoljno zabave. To je nešto što obično zaboravljamo kad smo toliko zaokupljeni "odraslim" stvarima.

Pravljenje plejlista

Većina ljudi danas ima neku aplikaciju na telefonu za preslušavanje muzike. Iskoristite je i provedite jedno popodne praveći plejlistu svih svojih omiljenih pesama - onih koje ste voleli kao dete, onih koje ste slušali kada ste bili zaljubljeni... Stavite sve svoje dobre pesme na jednu plejlistu kako biste mogli da ih slušate kad god zatreba.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

angie

Sve od ovoga manje vise radim, ali najvise mi pomaze shoping. Evo danas sam kupila jednu xenonlight lampu i odmah se osecam bolje.

07.10.2022 13:30