Lifestyle > Zdravlje

Aloja vera: Sva DOKAZANA LEKOVITA SVOJSTVA eliksira dugovečnosti

Iako se vekovima koristi za lečenje mnogih bolesti, današnji lekari savetuju oprez

Autor: K1 info/ pixelizam.com

25/09/2022 > 19:32

podeli vest:

Aloja vera: Sva DOKAZANA LEKOVITA SVOJSTVA eliksira dugovečnosti
Foto: Pixabay.com


Aloja vera koristila se kao lek još u drevnom Egiptu pre 6.000 godina, gde je bila poznata kao “biljka besmrtnosti.”

Danas možete da pronađete ekstrakte Aloja vere u mnogim proizvodima – od deterdženta za pranje sudova pa sve do jogurta.

Iako se u naučnim krugovima i dalje vodi rasprava o mnogim zdravstvenim prednostima koje se pripisuju ovoj biljci u njezin komercijalni uspeh se ne može sumnjati.

Procenjena godišnja svetska tržišna vrednost za proizvode koji sadrže Aloja veru iznosi oko 13 milijardi dolara.

Aloja vere se koristila i prije 5.000 godina u Indiji, a istorijski izvori ukazuju na to da se upotrebljavala i u drevnoj Kini za lečenje opekotina, rana i za smanjenje temperature.

Legende kažu da je Aleksandar Veliki, po savetu Aristotela, osvojio Sokotru (arhipelag u Indijskom oceanu) kako bi osigurao potrebne količine ove biljke za lečenje ranjenih vojnika. Kleopatra ju je svakodnevno koristila za tretmane kože.

Aloja vera sadrži više od 240 prehrambenih i lekovitih sastojaka! Među njima su vitamini (C, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folna kiselina), minerali (magnezijum, mangan, cink, bakar, krom, kalcijum, kalijum i gvožđe), antioksidansi, aminokiseline, enzimi, antrakinine, lignine, saponine, sterole…

Ali, kao što smo napisali iznad, u naučnim krugovima se i dalje vode debate oko toga da li je ova biljka lek za sve bolesti za koje se tvrdi.

U nastavku ćemo se fokusirati samo na naučno dokazana lekovita svojstva.

Aloja vera ima snažna antibakterijska i antigljivična svojstva

Gel Aloja vere sadrži moćne antioksidanse koji spadaju u veliku porodicu supstanci poznatu kao polifenoli. Ovi polifenoli, zajedno s nekoliko drugih jedinjenja u Aloja veri, mogu pomoći pri sprečavanju rasta nekih štetnih bakterija koje mogu da izazovu infekcije kod ljudi.

U naučnim eksperimentima je utvrđeno da Aloja vera zaustavlja rast nekoliko vrsta štetnih bakterija i da se gel može primeniti direktno na zaraženu kožu i na post-hirurške rane kako bi se ubrzalo vreme oporavka. Takođe je delotvorna u lečenju herpesa, konjunktivitisa i vaginalnih infekcija.

Ekstrakti Aloja vere sprečavaju rast gljivica koje su "krivci" za mnoge kožne infekcije. Antigljivična svojstva deluju i kada se Aloja vera doda u akvarijum kako bi ubila gljivice od kojih obolevaju ribe.

Foto: Pixabay.com

 

Aloja vera ubrzava zarastanje opekotina

Odavno je poznato da se Aloja koristi kao lek za rane, a posebno opekotine. Istraživanja pokazuju da je delotvorna pri tretmanima opekotina prvog i drugog stepena, a u Americi je odobrena za ove tretmane još 1959. godine.

Četiri različite eksperimentalne studije su utvrdile da Aloja može da skrati vreme oporavljanja od opekotina za oko devet dana u odnosu na konvencionalne lekove.

Aloja vera sadrži aktivne sastojke koji mogu da umanje bol i upalu, i koji podstiču rast i obnavljanje kože. Takođe je delotvorna i kao hidratantno sredstvo. Ovu biljku je najbolje koristiti za tretiranje manjih opekotina i iritacija kože. Zvanična nauka ne preporučuje tretiranje otvorenih rana.

Aloja vera za dentalnu higijenu

Karijes i bolesti desni su vrlo čest zdravstveni problemi, a jedan od najboljih načina za sprečavanje istih je da se smanji nakupljanje taloga (bakterijskog biofilma) na zubima.

U jednoj studiji je dokazano da je ispiranje usta 100% čistim sokom od Aloja vere jednako delotvorno u smanjenju zubnih naslaga kao i tekućine za ispiranje usne šupljine koje sadrže klorheksidine. Aloja vera se bori protiv naslaga tako što ubija bakterije koje ga proizvode.

U studiji sprovedenoj 2009. godine istraživači su uporedili gel Aloja vere sa dve popularne zubne paste i otkrili da je jednako delotvorna u borbi protiv bakterija. S obzirom da je Aloja gel manje abrazivan, mogao bi biti izvrsna alternativa za ljude koji imaju osetljive zube i desni.

Istraživanja su pokazala da Aloj vera može da ubrza i zarastanje čireva u ustima, ali ipak nije pokazala bolje rezultate od konvencionalnih lekova.

Foto: Pixabay.com

 

Aloja vera protiv zatvora

Aloja vera često se koristi za lečenje zatvora. Ali za razliku od većine tretmana, ne koristi se gel, već lateks – lepljivi žuti talog koji se može naći samo ispod kože lista.

Jedinjenja odgovorna za tu svrhu se nazivaju aloini, a njihov laksativno dejstvo je dobro poznato. Međutim, neka su se sigurnosna pitanja podigla oko česte upotrebe. Iz tog razloga, lateks od aloje vere u nekim državama više nije sastavni deo lekova.

Suprotno popularnom mišljenju, Aloja vera se nije pokazala delotvornom protiv drugih probavnih poremećaja, kao što su sindrom iritabilnih ili upalnih bolesti creva.

Aloja vera može da smanji nivo šećera u krvi kod dijabetičara

Aloja vera se ponekad koristi kao tradicionalni lek za dijabetes. U narodnoj medicini se tvrdi da poboljšava osetljivost na insulin i povoljno utiče na regulisanje šećera u krvi.

Nekoliko studija sprovedenih na dijabetičarima tipa 2 pokazalo je obećavajuće rezultate kod konzumiranja ekstrakta Aloj vere. Međutim, kvalitet tih studija nije zadovoljavajući, tako da je prerano zvanično preporučiti ovu biljku za tu svrhu.

Foto: Pixabay.com

 

Aloja vera za prevenciju i lečenje kancera

U medijima mogu da se pronađu mnogi tekstobi u kojima se tvrdi da Aloja vera može da izlečiti kancer. Rane studije sprovedene na životinjama, kao i laboratorijske studije, pokazuju da ekstrakti iz ove biljke mogu biti od pomoći u napadu na stanice raka. Ali sigurnost tih hemikalija nije testirana na ljudima. Trenutno ne postoji snažan naučni dokaz da Aloja vera može da leči rak kod ljudi.

Nuspojave Aloja vere

Korišćenje Aloje na koži u svrhu lečenja manjih opekotina i posekotine je bezbedno, ali uzimanje soka ove biljke ili preparata u kapsulama kod nekih ljudi može da izazove nuspojave. Obično su blage, ali... Nuspojave mogu biti u obliku proliva, mučnine, osipa ili bolova u želucu.

Postoji i nekoliko izveštaja o ozbiljnim problemima kod manjeg broja ljudi, kao što su upale jetre i problemi sa zgrušavanjem krvi.

Aloja vera takođe može imati nuspojave ako se koristi sa drugim lekovima ili biljkama tako da se pre upotrebe posavetujte sa svojim lekarom.

Foto: Pixabay.com

 

 

 

Ostavite komentar