Lifestyle > Zdravlje

Unosite PREVIŠE SOLI u organizam, evo kako vas KOŽA upozorava da je vreme da NEŠTO PROMENITE

Dehidrirana koža često postaje suva i sklonija perutanju, a i bore mogu da se pojave pre nego što bismo ih očekivali s godinama

Izvor: K1info

18/11/2023 > 21:03

podeli vest:

Unosite PREVIŠE SOLI u organizam, evo kako vas KOŽA upozorava da je vreme da NEŠTO PROMENITE
Foto: Pixabay.com


Iako se umeren unos soli ne smatra štetnim po naše zdravlje, prekomerna konzumacija ovog začina može voditi do ozbiljnih problema sa zdravljem. Prema podacima sa WebMD-a, so, kao jedan od ključnih začina u našoj ishrani, može dodati bogat ukus našoj hrani i istovremeno delovati kao prirodni konzervans. Ona se sastoji od oko 60% hlorida i 40% natrijuma.

Svi smo svesni da je so neizostavan deo mnogih jela, međutim, ključno je zadržati unos ovog minerala u umerenim količinama. Gotovo sva neprocesuirana hrana, uključujući povrće, voće, orašaste plodove, meso, integralne žitarice i mlečne proizvode, sadrži prirodno nisku količinu natrijuma. Natrijum koji unosimo hranom igra vitalnu ulogu u telu: pomaže opuštanju i kontrakciji mišića, prenosu nervnih impulsa, i održava balans minerala i vode.

Nekontrolisana konzumacija soli, s druge strane, može negativno uticati na ravnotežu vode u našem telu. Preterani unos natrijuma može navesti telo da izvlači vodu iz naših ćelija i kože kako bi pokušalo da kompenzuje višak minerala, što na kraju dovodi do dehidracije, prema objašnjenju stručnjaka.

Kako se prekomeran unos soli odražava na koži?

Posledice ovog disbalansa mogu biti vidljive i na našoj koži. Dehidrirana koža često postaje suva i sklonija perutanju, a bore se mogu pojaviti ranije nego što bismo očekivali.

Takođe, koža može izgledati bledo i lice može pokazati znakove umora. Neki ljudi takođe doživljavaju svrab zbog suve kože.

Pored promena na koži, višak soli u ishrani može uzrokovati druge neprijatne simptome, uključujući bol u stomaku, nadimanje, visok krvni pritisak, oticanje ekstremiteta, povećanu žeđ, poremećaje spavanja, osećaj umora i smanjenu koncentraciju.

Važno je naglasiti da je ravnoteža u ishrani ključna za očuvanje optimalnog zdravlja, uključujući i upravljanje unosom soli. Iz tog razloga, važno je biti svestan koliko soli unosimo i preduzeti korake za održavanje uravnotežene ishrane radi dobrobiti našeg tela, uključujući i zdravlje naše kože.

Ostavite komentar