Lifestyle > Zdravlje

Ovo su ZNACI koji POKAZUJU da li imate HORMONALNI disbalans

Ukoliko imate neki od ovih simptoma, bilo bi mudro da se obratite lekaru

Autor: K1 info/ minimagazin.info

18/02/2023 > 17:48

podeli vest:

Ovo su ZNACI koji POKAZUJU da li imate HORMONALNI disbalans
Foto: Unsplash.com


Hormonalne promene veoma su česte kod žena – svakog meseca vaši hormoni imaju uticaj na raspoloženje, um, ali i na promene na koži.

Iako se niovi hormona najčešće stabilizuju posle mesečnog ciklusa, različiti faktori (kao što su stres i anksioznost) mogu da utiču na njihovu neravnotežu i nekontrolisano “divljanje”.

Kako znati da li vaši simptomi zahtevaju ljekarsku pomoć? Ukoliko imate neke od sledećih, bilo bi mudro da se obratite lekaru.

Umor

Ukoliko ste iscrpljeni na kraju radne nedelje zbog prevelike količine obaveza, onda je najverovatnije sve u redu. Međutim, ako se konstantno osećate istrošeno i primećujete da ste dobili na težini, promene u apetitu ili promene u “radu creva” (neredovna stolica), to može da bude znak nedovoljno aktivne štitne žlezde.

Da, svi se umorimo i ponekad se osetimo iscrpljeno, ali ako vaše stanje nema logičnu podlogu, bilo bi mudro da se obratite doktoru.

Promene na koži

Opet su vam se pojavile bubuljice i akne? Iako pomenuto može biti prouzrokovano neadekvatnom higijenom (kao što je neredovno skidanje šminke i pranje lica pre spavanja), to može biti znak i nečeg drugog. Akne i bubuljice ili cistične akne oko donje polovine vašeg lica mogu ukazivati na visok nivo testosterona.

Iako to nije problem koji je opasan po život, akne i bubuljice mogu imati uticaj na vašu psihu. Srećom, vaš doktor vam može prepisati terapiju koja će smanjiti nivo testosterona i očistiti kožu.

Čudni menstrualni ciklusi

Kao i kod umora, neredovni menstrualni ciklus može da bude rezultat mnogobrojnih faktora, kao što su stres, problemi sa štitnom žlezdom, nizak nivo estrogena ili sindrom policističnih jajnika.

Znaci sindroma policističnih jajnika najčešće su neredovan ciklus ili odsustvo istog, ali i poteškoće u eliminisanju suvišnih kilograma ili brzi rast dlaka na “čudnim” mestima (predio brade, ruku, leđa). Uopšteno, sindromom policističnih jajnika “upravlja” se putem ishrane, vežbanja i pilula za kontracepciju. U svakom slučaju, bitno je da se obratite doktoru.

Noćno znojenje

Osim ako je neuobičajeno toplo u vašoj spavaćoj sobi, buđenje u znoju ili sa osećajem prevelike topline može biti rezultat niskog nivoa estrogena i neredovne ovulacije odnosno perimenopauze.

Perimenopauza može da se pojaviti i do deset godina ranije nego što biste trebali da uđete u stadijum menopauze tako da, ukoliko imate teže menstrualne probleme pre četrdesete godine života, postoji velika šansa da je vaše noćno znojenje posledica rane menopauze. U svakom slučaju, bilo bi dobro da se obratite doktoru kako biste se uverili da nije ništa ozbiljnije u pitanju.

 

Ostavite komentar