Lifestyle > Zdravlje

Pre PRVE jutarnje KAFE, trebalo bi da znate: Štiti i od BOLESTI, ali samo one koji znaju da je PIJU

U arabici se uživa, a robusta budi, kaže profesor dr Vojislav Perišić

Izvor: K1info

16/02/2023 > 07:10

podeli vest:

Pre PRVE jutarnje KAFE, trebalo bi da znate: Štiti i od BOLESTI, ali samo one koji znaju da je PIJU
Foto: Shutterstock


Većina ljudi ne može da zamisli dan bez kafe, a mnogi čak pribegavaju prvo ovom napitku pa tek onda doručkuju. Decenijama unazad se vode polemike o tome koliko je kafa zdrava, a posebno je "sumnjiva" ona sa mlekom.

Profesor dr Vojislav Perišić, u emisiji "Uranak" na televiziji K1, kaže da kafa predstavlja glavni antioksidans, koji preventivno deluje kod bolesti kao što su Alchajmer, karcinom pankreasa i debelog creva, ali i ciroze jetre.

- Kafa je glavni kapitalni antioksidans, a antikancerske materije preventivno deluju protiv Alchajmera, karcinoma pankreasa i debelog creva, ali i ciroze jetre - kaže doktor.

Prema njegovim rečima postoje dve vrste kafe - arabika i robusta.

- Arabika ima manje kofeina, a više antioksidantnih materija i daje prelepu aromu. Ona se bere, a ne žanje po zemlji. Poreklom je iz Etiopije i najskuplja je. Robusta se žanje, mahom je iz močvara Indonezije i Indije, ima dosta kofeina, ali ne daje dobar ukus. U arabici se uživa, a robusta budi.  Najidealnija kafa je: 70 odsto arabike, a 30 odsto robuste, ali to je ipak jako teško naći - objašnjava Perišić. 

Iako u Srbiji ljudi uživaju u ispijanju kafe, prof. dr Perišić smatra, da mi pijemo veoma lošu mešavinu kafa, odnosno da je u pitanju otpadna robusta.

- Mi pijemo dosta loše mešavene, često je to otpadna robusta. U velikim transportima, dođe do pucanja džaka, oni to pokupe sa tih brodova, samelju i sterilišu - kaže doktor Perišić.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

 

On objašnjava da je kafa veoma dobra za razvijanje moždanih ćelija.

- Kafa stimuliše moždane ćelije da rade sa asocijacionim vezama i takve osobe ne moraju da brinu da će dobiti Alchajmerovu bolest. Dozvoljeno je popiti  tri puta po dve male šoljice kafe dnevno, što iznosi nešto manje od pola litre. Unos kafe štiti od karcinoma debelog creva, raka jetre, raka pankreasa. Kapitalna stvar za pankreas je da se unosi mnogo antioksidanasa sa hranom.  Kafa je lek i korisna je, a najveći efekat joj je pre jela, da bi joj se što pre apsorbovao kofein i onda išao u tkiva, mozak, srce, pankreas, debelo crevo i jetru - dodaje Perišić. 

Iako mnogi nutricionisti kažu da mleko u kafi nije dobro, profesor smatra da oni ne bi trebalo da odlučuju o tim stvarima, jer mleko u sebi sadrži kazein, koji ima blago euforično dejstvo. 

- Mleko ima beta jedan kazein. On pored antioksidantnog dejstva ima i blago euforično dejstvo. Ono što podstakne kofein, kazein ga smiri i onda tu napravimo divan balans.  Nutricionisti nisu lekari, oni ne mogu da leče i da daju savete, već su lekari ti, koji to moraju da kažu, a nutricionisti da realizuju - kaže doktor. 

On dodaje da su bedemovo i pirinčano preparati sačinjeni od koštunjavih plodova iz kojih se iscedi mast i voda.

- Oni nemaju sve nutritente koje imaju mleko životinjskog porekla. Nemaju cink i selen. Zdravije je u kafu dodati ovčije ili kozije mleko, jer u njima nema toksina, lipidni sastav ovih mleka je apsolutno najbolji - ocenjuje Perišić. 

Inače, kafa jedino sportisti može da napravi problem, jer će zbog nje često ići da mokri.

Foto: Pixabay.com

 

- Zapamtite, kafa je čudo od napitka i sprečava četiri bolesti u ljudskom organizmu. Kome odgovora, treba da je pije. Kafu ne bi smele da piju osobe koje imaju srčane probleme, ali ništa im neće škoditi ukoliko popiju jednu ili dve šoljice dnevno - dodaje on. 

Doktor se osvrnuo i na nedavnu pojavu rižinog mleka, koje se pokazalo kao odlično za bebe koje imaju problem sa nutritivnim alergijama 

- Pre nekoliko dana se pojavilo za bebe koje imaju teške probleme sa nutritivnim alergijama i ogromne absortivne probleme, rižino mleko, koje je hidrolizator proteina sa dodatkom i ima nula posto antigena. To nije ovo rižino mleko koje se kupuje u radnjama, već specijalno mleko pravljeno za bebe i pokazalo se da na njega odlično reaguju - zaključuje prof. doktor Perišić u emisji "Uranak" na K1 televiziji.

 

 

Ostavite komentar