Vesti > Beograd

Fensi kafići u Galeriji NE SLUŽE VODU iz česme, samo FLAŠIRANU: Da li je to PLJAČKA? (ANKETA)

Ugostitelji nisu u obavezi da služe vodu uz kafu u kafićima i restoranima, ali to građanima smeta

Autor: T. D.

23/01/2023 > 20:46

podeli vest:

Fensi kafići u Galeriji NE SLUŽE VODU iz česme, samo FLAŠIRANU: Da li je to PLJAČKA? (ANKETA)
Foto: ATA Images


U pojedinim beogradskim lokalima i dalje je na snazi odluka da se gostima ne služi voda iz česme uz kafu ili neko drugo piće, već isključivo flaširana voda.

To je uglavnom praksa u "viđenijim" i automatski skupljim kafićima i restoranima, a da se to zaista dešava potvrđuje i situacija kojoj je u nedelju prisustvovao novinar K1info.rs - da vodu iz česme "ne služe vikendom"?! 

U jednom od centralnih kafića u TC Galerija konobar je poslovično ljubazan, na porudžbinu "kafa s običnom vodom", odgovara sa "ne služimo česmovaču, samo flaširanu", kao da to izgovara po 1.000 puta na dan.

Ako je to bilo iznenađenje, šta tek reći na reakciju šankerice koja je devojčici u prolazu dala čašu vode i napomenula:

- Ne služimo običnu vodu vikendom, popij ovde - reče joj devojka. 

Ako je to zaista tako, vikend gosti i te kako mogu da se osete opljačkanim. Zbog toga smo tokom dana stupili u kontakt sa odgovornima iz ovog lokala, i od njih smo dobili sledeći odgovor:

"Praksa da se isključivo vikendom služi flaširana voda za stolom je iz razloga što nastojimo da zadržimo visok standard usluga i u slučaju velikog broja posetilaca, kao i da u svakom trenutku raspolažemo sa dovoljnom količinom potrebnog inventara.

Sa druge strane, ovo praksa ne znači da gost tokom vikenda ne može da dobije čašu vode "sa česme" već istu može dobiti dolaskom i konzumiranjem kod šanka, o čemu su upoznati svi gosti. Za sva ostala pitanja stojimo Vam na raspolaganju".

 

Anketa


Inače, cene pića nisu ništa drugačije u odnosu na druge lokale, u kojima takođe možete da vidite flašice vode na stolu. U ovom kafeu voda od 0.33 l košta 190 dinara, a kafa s mlekom 240, što je malo skuplje nego u gradu, a opet isto kao u drugim tržnim centrima. 

Konobari izvršavaju naređenja pretpostavljenih, ništa tu nije sporno, ali da li je to od strane vlasnika moralno, ljudski,  po zakonu?

Istina je tu negde, jer prema našem zakonu, u kafiću ne moraju da vam daju vodu sa česme, a opet - u nekima se to podrazumeva - ne morate uopšte da naglasite da želite vodu, samo je donesu. Dakle, prekršaja nema, možda samo gorčine koju gosti osete.

Foto: Freepik.com

 

- Nepisano je pravilo da se gostima daje čaša vode uz kafu i pitanje je dobre volje ugostitelja. Nije zabranjeno zakonom, niti se krši zakon ako vam u kafiću ne posluže vodu. To je interna odluka vlasnika kafane ili restorana. Isto tako u nekim kafićima i restoranima uz kafu dobijete i kolačić, ratluk ili čokoladicu na tacni, a negde toga nema. To se zove konkurencija, i pravo svakog potrošača je da bira. Tako će pre sesti tamo gde mu sve to služe, nego u kafić gde dobije "samo kafu" - rekao je ranije Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), za 24sedam.

I u ovom slučaju je sve na pojedincu, vlasnik sam odlučuje da li će biti čovek ili gazda. 

 

 

Ostavite komentar