Priče > Čuvarkuća

Cena KAFE ZA PONETI ista kao kad je PIJEMO U KAFIĆU: Da li je to u redu? (ANKETA)

I dok kupci besne smatrajući da to nije u redu, vlasnici se brane da su im u oba slučaja troškovi isti

Autor: K. Milanović

10/02/2023 > 16:50

podeli vest:

Cena KAFE ZA PONETI ista kao kad je PIJEMO U KAFIĆU: Da li je to u redu? (ANKETA)
Foto: K1info


U većini beogradskih ugostiteljskih objektata kafa košta isto ako je popiješ u kafiću i ako je naručiš za poneti.

Većina građana veruje da je kafa za poneti nekoliko desetina dinara jeftinija, jer, ne zadržavajući se u kafiću, lišavamo vlasnike brojnih troškova. Ali, očigledno to nije logika kojom se vode ugostitelji. 

I dok kupci besne zbog toga, smatrajući da to nema nikakvog smisla ni logike, ugostitelji se brane da su im u oba slučaja troškovi isti.

Na ovu priču nam je ukazala čitateljka koju je cena kafe za poneti ostavila u čudu.

- Često na putu ka kancelariji svratim u jedan kafić i kupim produženi espreso sa mlekom, za sebe i još dve koleginice. Pre neko jutro ostala sam bez teksta kada mi je za porudžbinu koju kupujem gotovo svaki dan konobar tražio čak 90 dinara više - kaže ona i dodaje:

- Pitala sam ga o čemu se tu radi, a on mi je rekao da je cena te kafe veća za čak 30 dinara. Bila sam u šoku zbog tolikog poskupljenja i mahinalno sam bacila pogled na cenovnik. Do tada nisam ni razmišljala o tome, ali što je potpuno ista cena kafe za poneti i kao kada sednemo u kafić i popijemo je. Prvi put sam o toem mislila i smatram da za poneti bi trebalo da bude jeftinija. Zar ugostitelje ne košta puno više kada sednemo u kafić? 

Anketa

U udruženju ugostitelja UGONS kažu da je ova odluka ugostitelja gledano sa finansijske strane - logična.

- Iz našeg ugla ima logike. Ugostitelje isto košta da li ćete kafu popiti u lokalu ili napolju, tako da je identična cena opravdana. Kada sednete u kafić, mi moramo da platimo konobara, a kada je uzmete za poneti, moramo da platimo ambalažu. Tako da nam dođe na isto - kaže predsednik udruženja Milenko Mijić za K1info.rs.

Foto: Pixabay.com

 

Na pitanje, zar ih ne koštaju i keramičke šoljice u kojima služe kafu u lokalu, on odgovara:

- Ne. Mi imamo ugovore sa dobavljačima kafe od kojih besplatno dobijamo šoljice sa imenom njihovog brenda - napominje Mijić.

Sa druge strane, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović smatra da je ova odluka ugostitelja skandalozna.

- Sve u Srbiji je poskupelo, to je neminovno, ali u ovom slučaju su ugostitelji to iskoristili i izjednačili cenu kafe za poneti i onu koju popijete u kafiću. To nema logike nikakve. Niti sam zauzeo mesto u kafiću, niti sam zamarao konobara, a naplaćeno mi je isto. Siguran sam da ugostitelje mnogo više košta recimo iznajmljivanje prostora za kafić, plata konobara i slični troškovi nego kartonske čaše. Sve u svemu, treba postaviti pitanje: Dokle ovako? Neverovatno zaista - jasan je Papović.

 

Ostavite komentar