Lifestyle > Zdravlje

Da li pijete KAFU pre DORUČKA? Možda je ipak BOLJE da to PRESTANETE

Stručnjaci su izneli svoj stav, pa vi odlučite sami

Izvor: K1info/mondo.rs

21/11/2022 > 07:15

podeli vest:

Da li pijete KAFU pre DORUČKA? Možda je ipak BOLJE da to PRESTANETE
Foto: Unsplash.com


Da li spadate u onu grupu ljudi koji se prvo dohvate džezve i šporeta kad ustanu, pa tek onda idu na umivanje? Ako je tako - pa, sigurno je dobro što idete da se umijete, ali da li je dobro što ćete da popijete kafu pre nego što doručkujete?

Kafa svakako, zahvaljujući svojim svojstvima, pomaže da se lakše razbudite i započnete dan puni energije. Često ćete čak čuti ljude koji tvrde da ako ne popiju ovaj okrepljujući napitak čim ustanu - ode mast u propast - čitav dan će se ponašati kao da su mamurni, možda će ih boleti i glava...

Ipak, pojedini stručnjaci upozoravaju da navika da pre doručka popijete ovaj napitak, omiljen diljem planete, može da bude loša za vaš organizam.

Nelagoda u stomaku

- Ispijanje kafe na prazan stomak je ozbiljan test za jedva probuđeni organizam. Kada unesete ovaj napitak u telo, želudac oslobađa kiselinu koja je neophodna da bi se ona preradila - napominju stručnjaci Klinike Mejo i dodaju da ova kiselina može da ima "agresivno" dejstvo na želudac kada ne postoji "čvrsta hrana" koju bi razložila.

Usporevanje varenja

Ako redovno pijete crni napitak na prazan stomak, usporićete varenje, ističu stručnjaci. Takođe, višak kiseline proizveden u želucu može da izazove gorušicu, sindrom iritabilnog creva ili čak čireve.

Povećava anksioznost

Da, ovo je vrlo česta pojava. Zapitajte se i sami koliko puta vam se desilo da kada ujutru popijete kafu na prazan stomak, posle sat vremena osećate neobjašnjivu nervozu. Razlog za to je jednostavan: kofein podstiče telo da podigne "štit" i uđe u "bori se ili beži" stanje. Posledice ovog stanja su lupanje srca, znojenje i anksioznost.

Vreme za pijenje

Kafu je najbolje da pijete 1,5 do 2 sata nakon doručka, jer ovaj napitak agresivno deluje na želudac. Iritira zidove ovog organa i utiče da se pojačano luče velike količine enzimskih sokova.

 

Ostavite komentar