Lifestyle > Mozaik

ZAŠTO treba da koristimo KAPI ZA OČI?

Ukoliko se pojavi neki problem s očima, često može da se brzo i jednostavno reši upravo kapima za oči

Autor: zenasamja.me

22/01/2023 > 21:16

podeli vest:

ZAŠTO treba da koristimo KAPI ZA OČI?
Foto: Freepik.com


Ako se pravilno koriste, kapi za oči su vrlo delotvorno sredstvo kojim možete da odagnate trenutnu tegobu i olakšate obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Oči su izložene različitim spoljašnjim uticajima koji na njih deluju, a to može da dovede do suvoće očiju, peckanja, suzenja, ili različitih vrsta bakterijskih ili virusnih infekcija. 

Kada se koriste?

Kada osećamo neprijatnost ili nelagodnost u očima, a posebno ukoliko smo se razboleli, obavljanje svakodnevnih aktivnosti umnogome je otežano. Kapi za oči koriste se upravo da bi olakšale trenutno nastale tegobe i kako bismo bolje funkcionisali.

Do različitih vrsta iritacija očiju može da dođe iz više razloga: zbog delovanja alergena, kontinuiranog gledanja u ekran, suvog vazduha u rashlađenim prostorijama, posle hirurške intervencije i u mnogim drugim situacijama. Neke životne promene takođe mogu da utiču na pojavu tegoba, kao, na primer, period trudnoće.

Uloga u održavanju zdravlja oka

Pored toga što olakšavaju trenutne tegobe, kapi za oči višestruko utiču i na zdravlje očiju. Naime, one štite ćelije, hidriraju, obnavljaju i neguju površinu oka. Ponekad se koriste i u kombinaciji s masti za oči, ali način primene uglavnom je takav da se prvo koriste kapi.

Sa druge strane, ako se ne upotrebljavaju na ispravan i propisan način, kapi za oči takođe mogu da imaju negativne posledice, što može da dovede do različitih komplikacija. Vrlo je važno da se koriste u potrebnim dozama i u vremenskim intervalima kako je propisano – jedino tako njihov će efekat biti potpun.

Foto: Pixabay.com

 
Način upotrebe

Od izuzetnog je značaja da se kapi pravilno stave u oko, kako bi efekat bio maksimalan. Zato je važno striktno se držati pravila, odnosno uputstava, a posebno treba voditi računa da ruke budu čiste.

Kapi su praktične jer se potrebna količina sadržaja može vrlo jednostavno dozirati, a sama bočica jednostavno se može odlagati i nositi svuda sa sobom.

Pošto spadaju u red medikamenata, vrlo je važno da koristimo one koje nam je lekar preporučio, dok se za savete i uputstva možemo obratiti i farmaceutu. Generalno, stavljaju se tako što glava mora biti u ležećem položaju, da bismo donji kapak mogli da povućemo nadole, a u nastali, udubljeni prostor, stavili kap. Posle stavljanju treba nakratko da zažmurimo, a ako je potrebna veća doza, stavljamo je tek kroz nekoliko minuta.

Kome su namijenjene?

Kapi za oči su praktične i zato što su one i za odrasle i za decu, pa čak ih mogu upotrebljavati i oni koji nose kontaktna sočiva, naravno uz poštovanje izvesnih pravila. One su namenjene svima koji imaju problema sa suvoćom očiju, svrabom, peckanjem i tegobama različitih vrsta, a na same oči deluju vrlo blagotvorno.

 

Ostavite komentar