Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Nekada ostrvo GUBAVACA i ŽIVIH MRTVACA, sada je Srbima OMILJENO letovalište

Jedna od poslednjih preživelih kolonija leproznih u Evropi nalazila se na ostrvu Spinalonga, koje danas okuplja turiste iz celog sveta

Autor: K1info/luftika.rs

12/12/2022 > 11:41

podeli vest:

Nekada ostrvo GUBAVACA i ŽIVIH MRTVACA, sada je Srbima OMILJENO letovalište
Foto: Youtube PrintScreen


Spinalonga je ostrvce koje se danas nalazi u sklopu Krita. Danas je omiljeno letovalište mnogih, pa i Srba, a pre manje od 50 godina, bilo je mesto na koje je Grčka slala ljude sa gubom da umru i jedna od poslednjih preživelih kolonija u Evropi te vrste.

Do Spinalonge sa obližnjeg Krita prilično lako stići. U toku sezone redovno se turistima nudi i mogućnost izleta do ovog ostrvceta, koje se nalazi na svega oko 15 kilometara udaljenosti od luke Ajos Nikolaos.

Krajem 17. veka, Krit su osvojile turske snage, ali su Spinalongom vladali Mlečani još pedesetak godina, uprkos stalnim pokušajima turske vojske da osvoji ovo ostrvo. Tvrđava čije se zidine i danas mogu videti na ostrvu potiče iz tog perioda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by zarpanews.gr (@zarpanews.gr)

Kako je osnivana kolonija leproznih?

Bolest koja je polako, ali sigurno uzimala maha, ne samo u Grčkoj početkom 20. veka, već i u svetu, zahtevala je i uvođenje posebnih mera. Budući da je bilo utvrđeno kako se guba, prenosi, oboleli su morali da budu izolovani.

Isprva su se Krićani, koji su oboleli od gube, povlačili u pećine, ali su kasnije preseljavani na ovo ostrvo. Vrlo brzo posle toga, Spinalonga je postala dom za obolele od lepre iz cele Grčke.

Pošto im je dijagnostifikovana guba, žrtvama bolesti oduzeta je imovina, finansije i izbrisan identitet.

U početku je bio veliki problem održavanja higijene na ostrvu, primarno zato što nije postojalo dovoljno vode. Upravo zato su mnogi stanovnici ostrva i preminuli, ali se to na svu sreću relativno brzo promenilo.

Naime, kada su na Spinalongu počeli da pristižu oboleli od lepre iz cele Grčke, oni su se bolje i organizovali, a što je sve do detalja opisano u romanu Ostrvo, Viktorije Hislop.

Kako je izgledao život na Spinalongi u doba lepre?

Selo je imalo dva ulaza, jedan za zdrave ljude a i jedan za ljude sa gubom. Ulaz za ljude sa gubom dobio je nadimak Danteova kapija, referenca na Pakao, jer žrtve nisu imale predstavu šta će im se dogoditi na drugoj strani.

Kada bi prošli jeziv tunel, oboljeli su dobijali hranu, vodu i medicinsku pomoć. Uprkos tome, standardi na ostrvu su na kraju pali i tek kada je britanski stručnjak posetio ostrvo, grčka vlada ga je zvanično zatvorila.

Pogledajte jedan redak snimak iz 1935. godine koji je uhvatio tadašnje stanovnike i dao nam uvid u to kako su živeli stanovnici na ostrvu.

Otkriće penicilina

Otkriće penicilina je pomoglo mnogim stanovnicima ostrva, tako da je sve do 1962. godine ostrvo bilo naseljeno.

Podatak da je sveštenik bio poslednji koji je napustio Spinalongu nekome možda zvuči uobičajeno. Međutim, neposredno pre nego što je napustio ovo ostrvo, on je održao pomen svim preminulim stanovnicima koji su sahranjeni na lokalnom groblju, kako bi na taj način dao počast pokojnicima i tradiciji.

 

 

 

Ostavite komentar