Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Ako vas "žulja" VIŠAK PARA, u ponudi je obilazak olupine TITANIKA - za 250.000 evra

Kompanija OceanGate, koja se bavi civilnim istraživanjem, regrutuje posetioce za obilaske Titanika na velikim dubinama

Autor: euronews.rs

10/09/2022 > 07:32

podeli vest:

Ako vas "žulja" VIŠAK PARA, u ponudi je obilazak olupine TITANIKA - za 250.000 evra
Foto: Pexels.com


Teško je zamisliti da upravo taj brod, na od 3.800 metara dubine Atlantika i 400 nautičkih milja od kanadske obale, sporo propada. Međutim, on je još uvek tu, okružen živim svetom u mračnim vodenim dubinama.

Od nedavno je otvoren i za posetioce, one koji su radoznali i vole da istražuju, a u novčaniku imaju viška novca jer obilazak Titanika košta 250.000 evra.

Kompanija OceanGate, bazirana u Americi, koja se bavi civilnim istraživanjem, sada poziva posetioce da obiđu Titanika, a ture su zakazane za maj 2023. godine.

Prvi snimci iz dubina nude detalje koji oduzimaju dah 

Budući članovi ekipe već mogu da pretpostave šta ih očekuju, jer video snimak ovogodišnje ekspedicije prikazuje olupinu u visokoj rezoluciji snimnjenu posebnom kamerom. 

- Zadivljujući prikaz svih detalja na ovom snimku će pomoći timu naučnika i pomorskim arheolozima da preciznije opišu urušavanje Titanika, a tek nas očekuju i novi snimci iz 2023. godine, a i kasnije - kaže predsednik OceanGate Expeditions.

Na ovaj način su otkrivena imena proizvođača sidra koja se nalaze na brodu (Noa Higli i Sons Ltd), a dugo su bila velika misterija za proizvođače.

- Deset godina sam proučavao olupine i nekoliko puta čak i ronio, i ne mogu da se setim da sam ikada video slike koje tako verno prenose svaki detalj, ističe Rori Golden koji je već veteran u ovakvim ekspedicijama.

- Uzbudljivo je kada posle toliko godina uočite nešto što nije bilo tako očigledno prethodnim generacijama kamera. 

U visokoj rezoluciji su snimljeni pramac broda, deo trupa, skladište i ogromni lanac sidra (čija je svaka karika teška skoro 91kg), kao i ograde koje su urušene.

- Postoji i zapanjujući klip, koji pokazuje i jedan od jednokrakih kotlova koji je pao na dno okeana kada se Titanik prepolovio, kaže Golden i dodaje - pri identifikovanju olupine 1985. godine, bio je među prvim stvarima koje su pronađene.

Zapisi ovog kvaliteta će pomoći i u prepoznavanju životnjskih i biljnih vrsta viđenih na brodu i u njegovoj okolini.

Kako izgleda ekspedicija Titanika

Od kada je brod pronađen, manje od 250 ljudi je posetilo Titanik i okolne ruševine, ističu iz OceanGate.

Svakako su pre odlaska turista i putnika, na ovu dubinu zaronili članovi specijalne misije, kako kompanija naziva svoju posadu, što ih čini vrlo privilegovanim. Ova vrsta avanture zahteva određena pravila: preko 18 godina, stabilnost na brodu, veštinu upravljanja malim brodom, kao i penjanja uz merdevine, ali i jačinu za nošenje velikih težina. Važno je istaći da odlazak na ovu vrstu ekspedicije podratzumeva da iskeširate 250.000 evra kako bi troškovi obuke i putovanja bili pokriveni.

Ekspedicije su i deo "višegodišnjeg istraživanja olupina i unikatnog, raznolikog ekosistema, koji se na njemu razvio", dodaje OceanGate. Obilazak legendarnog broda jeste najtraženija atrakcija kompanije, ali ona zahteva i boravak u dubokim misterioznim morima, što nije preporuka za svakog.

 

 

 

Ostavite komentar