Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

U SUSRET prazniku STRAVE: NOĆ VEŠTICA u prestonicama UŽASA

Predstavljamo vam uzbudljiva mesta koja svojim mračnim šarmom svake godine privuku veliki broj turista

Autor: K1info/aviotag.com

19/10/2022 > 12:20

podeli vest:

U SUSRET prazniku STRAVE: NOĆ VEŠTICA u prestonicama UŽASA
Foto: Pixabay.com


Oktobar je rezervisan za jesenje boje, bundeve, tople napitke, kao i najpopularniji praznik Noć veštica. Predlažemon da ovu nezaboravnu noć provedete na nekoj od "najstrašnijih" destinacija. Vodimo vas u Halloween turu.


Njujork

Foto: Pixabay.com

 

Nigde na svetu se Halloween ne slavi više nego u SAD-u, pre svega, naravno, u metropoli Njujork. Kuće krase sablasne paučine i užarene bundeve, a zabave se održavaju svuda. Na jugu Menhetna, takođe se održava velika parada svake godine 31. oktobra. Možete da se maskirate i učestvujete, ili samo da budete posmatrač i divite se raznim originalnim kreacijama. Više znamenitosti o gradu možete saznati u našem blogu Grad koji nikada ne spava.

Ako želite da izađete iz gužve i vreve, krenite na sever u dolinu Hudson i posetite Great Jack O ‘Lantern Blaze u Crotonu-on-Hudson. Na ovom festivalu očekuje vas oko 7.000 kreativno uređenih, osvetljenih bundeva. Narandžaste figure su formirane, na primer, kao statue slobode ili dinosaurusa. Možete doći do Croton-on-Hudson-a sa Grand Central Station-a u Njujorku za oko sat vremena vozom. Od lokalne železničke stanice hodate samo desetak minuta do izložbe.

 

Prag

Foto: Pixabay.com

 

Tokom proteklih nekoliko godina, Prag je postao magnet za ljubitelje Halloween-a i stekao je reputaciju "prestonice užasa“. Na brojnim događajima krajem oktobra, zombiji i duhovi spremaju nestašluke ispred jezive srednjovekovne kulise glavnog grada Češke.

Zbog svoje istorije sa brojnim bitkama, pogubljenjima i ubistvima, nesrećne duše su i dalje ovde. Ne samo to, već su i sledbenici alhemije, ezoterizma i veštičarenja magično privučeni gradom tokom proteklih vekova.

Karlov most u Pragu izgleda posebno mistično u sivim jesenjim mesecima. Na mostu dugom preko 500 metara nalazi se oko 30 skulptura svetaca, koje su simetrično raspoređene sa obe strane. Sve skulpture dolaze iz različitih vajarskih radionica i uglavnom su dizajnirane u baroknom stilu. Posle svih jezivih priča počastite se pivom na šinama. Takođe vredno pomene jeste da ovaj grad ima jedan od najlepših trgova širom sveta.

Transilvanija

Foto: Pixabay.com

 

 

Sada već tradicionalna destinacija i veoma popularno putovanje za Noć veštica je Transilvaniji. Prelepa priroda, srednjovekovni Brašov, Drakulin dvorac Bran i kraljevski Peleš.Spremite najkreativnije kostime, dobru energiju i uputite se na nezaboravnu avanturu.

Pariz

Foto: Pixabay.com

 

Poznato je da je Pariz grad ljubavi i da je omiljena destinacija za dan zaljubljenih, ali francuska prestonica ima i svoju mračnu stranu. Reč je o zastrašujućem pariškom podzemlju. Nekadašnji kamenolomi pretvoreni su u grobne odaje u 18. veku zbog zatvaranja groblja. Oko šest miliona ljudi sahranjeno je u tunelskom sistemu dugom oko 300 kilometara, a neke od katakombi su čak i danas otvorene za posetioce. Zainteresovani mogu da lutaju podzemnim prolazima (oko 1,5 kilometara) i vide stare kosti i lobanje poređane u geometrijske oblike. Ne preporučujemo ukoliko ste plašljivi!

Pored katakombi, groblje Père Lachaise u Parizu je takođe idealna Halloween destinacija, iako malo manje zastrašujuće. Ovo počivalište smatra se najvećim grobljem u francuskoj prestonici i ujedno je prvo na svetu koje je uređeno kao park. Prva sahrana bila je 1804. godine i od tada su na groblju sahranjene brojne poznate ličnosti. Među njima se nalazi grob pisca Oskara Vajlda (Oscar Wilde), pevačice Edit Pjaf (Edith Piaf) i kompozitora Frederika Šopena (Frédéric Chopin).

Edinburg

Foto: Pixabay.com

 

Glavni grad Škotske jedna je od najstrašnijih britanskih destinacija. U Edinburgu možete posetiti katakombe sa vodičem. U ovim podzemnim svodovima u dubinama starog grada nekada su bile ilegalne taverne i skloništa za beskućnike. Zločini i ubistva nisu bili neuobičajeni među mračnim zidovima, o čemu možete saznati više tokom obilaska.

Iznad zemlje, ljubitelji horora među vama mogu posetiti i impresivno groblje Greyfriars Kirkyard sa spomenicima, mauzolejima i grobovima iz 16. veka. Možete i da učestvujete u obilasku groblja sa vodičem po mraku. Na primer, ovde možete naučiti nešto o Poltergajstu Mackenzie. Njegov grob je skitnica oskrnavila 1999. godine.

Postoji mit da se Mackenziev duh od tada probudio iz sna i proganja groblje. Posetioci prijavljuju čudne zvukove i glasove, kao i jeziva priviđenja. Strah je učinio da se neki od njih osete loše i čak pretrpe izvesne psihološke probleme.

Za sve ljubitelje magije, možemo Vam reći da ste ovde na pravom mestu! U ovom gradu možete biti u korak sa Hari Poterom!

 

 

 

 

 

Ostavite komentar