Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Upoznajte ČAROBNE i MISTERIOZNE šume EVROPE

Za sve one koji jedva čekaju da pobegnu u prirodu i udahnu malo svežeg vazduha, predstavljamio neke od najlepših šuma u Evropi

Autor: K1info/punkufer.dnevnik.hr

13/10/2022 > 08:37

podeli vest:

Upoznajte ČAROBNE i MISTERIOZNE šume EVROPE
Foto: Pixabay.com


Teško je izdvojiti nekoliko šuma koje oduzimaju dah jer svaka je lepa na svoj način. Neke kriju tajne stare vekovima, neke samo očaravaju i inspirišu, a za neke od njih su vezane legende i mitovi. Mi vam predstavljamo najčarobnjie šume na starom kontinentu:

Nacionalni Park Durmitor

Foto: Pixabay.com

 

Nacionalni park Durmitor se nalazi u planinskom prostoru središnje Crne Gore. Šume parka spadaju u manje evropske šume, one imaju jednu od najraznovrsnijih flora i fauna. Ovde se nalazi 26 različitih staništa na kojima živi oko 200 biljnih vrsta, 150 vrsta ptica, 350 vrsta insekata, 10 vrsta sisara i više od 86 vrsta drveća. Stabla stara i do pola veka svedoče o istoriji i borbama između Turaka, Srba i Crnogoraca tokom Balkanskih ratova, a kasnije i tokom II svetskog rata. Kada su istorija i prirode u pitanju  ovo je zaista jedinstveno mesto u Evropi, ali i najomiljenija destinacija za šetnju i planinarenje. 

Rumunija - šuma Hoj-Baču

Foto: Pixabay.com

 

Ova  šuma se smatra jednim od najtajanstvenijih mesta u Evropi. Poznata je i kao "Bermudski trogao Transilvanije". Visoki borovi i druge vrste drveća prostiru se kilometrima. Drveće šuška o misterijama vezanim za ovaj prostor. Hoj-Baču je jedno od onih sablasnih mesta, u istočnoj Evropi poznato po brojnim neobjašnjivim fenomenima i incidentima. Zato oprezno tokom obilaska ove misteriozne lepotice.

Crna šuma, Nemačka

Foto: Pixabay.com

 

Nemačka Schwarzwald ili Crna šuma je jedna od najpoznatijih i najljepših šuma, ne samo u Evropi već i na čitavom svetu. Ime je dobila po gustoj šumi prepunoj drveća čije krošnje ne dopuštaju sunčevim zracima da prođu kroz njih. Zbog ove tame ovde su se rodile i brojne legende i mitovi. Osim što je dom raznolikoj flori i fauni, mnogi su kroz istoriju verovali i kako je ona baš dom  čarobnjaka i veštica. Nadamo se da su sve to samo strašne priče za decu, dok s druge strane i danas nema objašnjenja za nestanak nekih biljaka, ali i čudnih vremenskih neprilika ili ponašanja životinja.

Norveški rezervat prirode Trilemarka

Foto: Pixabay.com

 

Prirodni rezervat Trilemarka odnosi se na jednu od posljednjih netaknutih drevnih šuma u zemlji. Nalazi se između mesta Nore i Solevann u Norveškoj i prostire se na oko 150 kilometara kvadratnih. Sva njena drevna lepota je još uvek netaknuta – a ona sadrži i brojna jezera i doline, kao i 93 vrsta ugroženih životinja, zbog čega je zaštićena.

Šume Srbije

Foto: Photo/ Tomas Hulik

 

Naša lepa zemlja je prebogata kada su šume u pitanju. Od Fruške Gore, Golije, Divčibara, Mokre Gore, preko Kopaonika, Tare pa do Vitanovače jedine prašume u Srbiji...Nećete zažaliti bilo gde da krenete...  Samo oprezno jer u nekima možete da naiđete i na prizor kao na slici. 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar