Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

NEKA sila BUDE sa TOBOM - 7 destinacija za ljubitelje "RATOVA ZVEZDA"

Udaljeni svetovi iz "Ratova zvezda" možda na prvi pogled deluju nestvarno, ali su zapravo snimana na lokacijama širom planete

Autor: K1info/National Geographic

09/10/2022 > 19:44

podeli vest:

NEKA sila BUDE sa TOBOM - 7 destinacija za ljubitelje "RATOVA ZVEZDA"
Foto: Pixabay


Od krševitih i vetrom išibanih vrhova u Škotskoj do drevnih ruševina i belih kuća u Tunisu, ako ste ljubitelji epske sage, ovo su mesta koja morate posetiti:  

Lanzarote kao Feriks

Neravne površine nastale usled dejstva vulkana sa peščanim plažama i čudno oblikovanim stenama predstavljaju glavnu karakteristiku najsevernijeg kanarskog ostrva Lanzarote. Pejzaž koji podseća na površinu neke od planeta na kojima nema života u Ratovima zvezda je poslužio kao inspiracija za svet pustinja Feriks. 

Luk Hol koji je radio odabir mesta na kojima su snimane scene iz serije Endor objašnjava da prvobitna ideja nije bila da se napravi svet u kom dominiraju pustinje. Međutim, dok su smišljali kako bi trebao da izgleda Feriks počeli su da razmišljaju o Lanzerotu i njegovom izgledu nalik na površinu Marsa. Ukoliko želite da se nađete među pejzažima gde Kasijan Endor napada Siril Karna obiđite solane Hanubio, ali i Zelenu lagunu koja ime duguje boji nastaloj od algi. 

Ostrvo Đerba kao Tatuin

Ostrvo Đerba se nalazi nadomak obale Tunisa i odabrano je kao glavna lokacija za snimanje kadrova čija radnja se odvija na izmišljenoj planeti Tatuin - među kojima se nalazi i kultna kantina poznatu po jakim pićima koju su gledaoci prvi put mogli da vide u Novoj nadi. Ukoliko vam ostane vremena, svratite i do kopnenog dela Tunisa kako biste videli hotel Sidi Idris. ova tradicionalna podzemna berberska kuća je poslužila kao dom u kom je odrastao Luk Skajvoker. 

Jezero Komo kao Nabu

 

Prilikom snimanja druge epizode - Napad klonova, nekoliko scena je snimljeno na obali jezera Komo u Italiji. Raskošne vile iz XVIII veka koje se nalaze pored jezera korišćene su kao scenografija za tajno venčanje Padme i Anakina. Posetioci i danas mogu da se provozaju vodenim taksijem do muzeja u Vili de Balbijanelo u kojoj se nalaze uspomene sa putovanja istraživača grofa Gvida Monzina, a čijim terasastim baštama je šetala i kraljica Padme. 

Državni i Nacionalni parkovi Redvud u Kaliforniji kao šumoviti mesec Endor

U ovim parkovima se nalazi ukupno 45 procenata svih sekvoja u Kaliforniji, a njih četiri - Humbolt, Smit, Prer krik i Grizli krik su služili kao scenografija za snimanje šeste epizode - Povratak Džedaja i šumovitog meseca Endora. A ukoliko želite da u potpunosti doživite atmosferu Ratova zvezda krenite na šetnju nekom od popularnih staza koje okružuju džinovske sekvoje. 

Salar de Ujuni kao planeta Krajt

Na više od 6.500 kvadratnih kilometara se prostire najveća solana na svetu i mesto na kome se pored soli vadi i litijum - element potreban za napajanje laptopova, pametnih telefona i električnih automobila. U Povratku Džedaja, ovaj surov ali prelep pejzaž predstavlja rudarsku planetu Krajt - uporište pobunjenika. Najbolji period za boravak ovde je tokom kišne sezone - od decembra do aprila - kada tanak sloj vode iz obližnjih jezera plavi solanu i pretvara ih u pejzaž koji oduzima dah. 

Majklova stena kao Lukovo skrovište u Buđenju sile

Smeštena na nekoliko kilometara od obale okruga Keri u Irskoj, ovo mesto svetske baštine pod zaštitom Uneskoa je dom druge najveće kolonije kormorana na svetu, kao i mnogih drugih vrsta ptica. Danas se do Majklove stene - na kom se još uvek vide ostaci monaškog naselja iz VI veka - može doći samo čamcem. Kada posetioci stignu na ostrvo, mogu da se popnu uz 600 stepenica do ruševina sa kojih se pruža neverovatan pogled na okolinu. 

Glečer U Norveškoj kao Hot

Na ovom glečeru u Norveškoj vas neće napasti nikakvo neobično stvorenje, što vas neće sprečiti da uživate u okolini koja je poslužila kao mesto za snimanje bitke koja je vođena na ledenoj planeti Hot u epizodi "Imperija uzvraća udarac". Glečer se nalazi u blizini izolovanog planinskog sela Finse, do kog se može doći samo vozom, a do glečera se može stići samo uz pomoć vodiča između jula i septembra.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar