Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

National Geographic OBJAVIO: PROKLETIJE zauzele PRVO MESTO na listi NAJUZBUDLJIVIJIH destinacija na svetu

Na listi se našlo 30 destinacija širom sveta, od Pompeje u Italiji do šuma Andrefana na Madagaskaru

Izvor: K1info/b92.net

04/11/2023 > 12:16

podeli vest:

National Geographic OBJAVIO: PROKLETIJE zauzele PRVO MESTO na listi NAJUZBUDLJIVIJIH destinacija na svetu
Foto: Youtube PrintScreen/World Wild Hearts


Turistički magazini izdvajaju preporuke za putovanja u narednoj godini, pa su iz National Geographic nedavno objavili listu najuzbudljivijih destinacija za 2024. godinu.

Na listi se našlo 30 destinacija širom sveta, od Albanskih Alpa do šuma Andrefana na Madagaskaru. Evropa dominira skoro polovinom liste s 13 destinacija, uključujući glavni grad Malte Valetu i Pompeju u Italiji.

Prema The Cool listi, prvo mesto zauzeli su Albanski Alpi ili Prokletije – planinski masiv u severnoj Albaniji i istočnoj Crnoj Gori.

- Poznato, prilično zloslutno, kao Prokletije, ovo carstvo nazubljenih vrhova san je za planinare, gde risovi lutaju šumama smreke, a divlje cveće prekriva dno dolina - navodi National Geographic.

Drugi na listi je Belfast, a navode da je ovaj grad u Severnoj Irskoj tokom 2010-ih doživeo porast boja posetilaca koje je delom privukao novi muzej Titanic Experience.

Na trećem mestu je Emilija-Romanja u Italiji, a slede Galoveji Southern Ayrshire u Škotskoj, Nordland u Norveškoj, kao i severni Jorkšir u Engleskoj.

Poluostrvo Jukatan u Meksiku je još jedna destinacija koja je istaknuta kao jedna od najuzbudljivijih za putovanja sledeće godine, i ne čudi, s obzirom na to da se Merida, najveći grad u državi, takođe našao na listi popularnih destinacija prema Bookingu.

Ostale destinacije uključuju Sikim u Indiji, koji se može pohvaliti predivnim pogledom na Himalaje i Viktoriju u Australiji, zahvaljujući novom putovanju koje posećuje termalne tople izvore u tom području.

Foto: Youtube PrintScreen/World Wild Hearts

 

Najuzbudljivije destinacije u Evropi prema National Geographicu su:

Albanski Alpi, Albanija
Belfast, Severna Irska
Emilija-Romanja, Italija
Galovej i Južni Ayrshire, Škotska
Nordland, Norveška
Severni Jorkšir, Engleska
Pompeja, Italija
Saima, Finska
Tartu, Estonija
Valeta, Malta
Vels
Regija Wild Atlantic Way, Irska

Ostavite komentar