Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Obišao je SVE ZEMLJE na planeti - i to BEZ AVIONA: Evo koliko mu je trebalo VREMENA i PARA

Posetio je 203 teritorije, prešao oko 382.000 kilometara i koristio 20 različitih načina prevoza

Izvor: K1info

28/10/2023 > 20:36

podeli vest:

Obišao je SVE ZEMLJE na planeti - i to BEZ AVIONA: Evo koliko mu je trebalo VREMENA i PARA
Foto: Freepik.com


Danski putnik Torbjorn Pedersen postao je prva osoba na svetu koja je posetila sve zemlje na planeti bez korišćenja aviona. Ova neobična avantura trajala je 10 godina, a prosečni dnevni trošak za Torbjorna iznosio je skromnih 20 dolara.

Pedersen je prolazio kroz različite zemlje širom sveta, koristeći raznolike oblike prevoza, spavajući u vozovima, brodovima, hostelima. Ova neobična avantura, koja je obuhvatala mnoge kulture i okruženja, pružila mu je priliku da upozna raznovrsne ljude i stvori nezaboravne uspomene.

- U nekim zemljama poput Singapura, morao sam da trošim više od 20 dolara dnevno. Ali u drugim zemljama poput Bolivije, 20 dolara je više nego dovoljno - rekao je.

Tokom svojih putovanja, Torbjorn Pedersen je takođe odsedao kod lokalnih porodica, što mu je omogućilo da stvori dublje veze sa različitim kulturama. Ovo putovanje nije bilo samo fizički zahtevno, već je pružilo i izazove i emotivne trenutke. Pedersen je često nudio pomoć i podršku lokalnim zajednicama tokom svojih putovanja.

Za finansiranje ove decenijske avanture, kompanija za proizvodnju geotermalne električne energije, Ross Energy, slala mu je oko 600 dolara svakog meseca. Njihova podrška omogućila mu je da nastavi ovaj jedinstveni poduhvat.

- Oni su samo smatrali da je moj plan pomalo lud, i želeli su da ga podrže. Ono što sam uradio je deo svetske istorije, a oni su želeli da budu deo nje - rekao je Pedersen.

Torbjorn Pedersen je prošao oko 382.000 kilometara i koristio čak 20 različitih načina prevoza.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Salomon (@salomon)

Da bi posetio 203 teritorije, Pedersen je rekao da je prešao oko 382.000 kilometara i koristio 20 različitih načina prevoza, uključujući 351 autobus, 67 minibuseva, 219 taksija, 46 motociklističkih taksija, 87 zajedničkih taksija, 4 zajednička taksija za motocikle, 28 vozila sa pogonom na sva četiri točka, 9 kamiona, 158 vozova, 19 tramvaja, 128 metroa, 43 rikše, 40 kontejnerskih brodova, 33 broda, 32 trajekta, 3 jedrilice, 2 broda za krstarenje, konjska zaprega, policijski auto i jedna jahta visokih performansi. 

Jedno od najmučnijih iskustava koje je Pedersen doživeo bilo je na granici između Kameruna i Konga. Nakon što je satima vozio zemljanim putem i suočavao se sa trojicom pijanih, ali uniformisanih, muškaraca koji su ga zaustavili.  

- U trenutku kada me je jedan od uniformisanih ugledao kada sam izašao iz vozila, mogli ste samo da vidite vatru u njegovim očima. Bilo je toliko besa. Kao da je čitava istorija zapadnog kolonijalizma bila moja greška - rekao je.

Držli su ga dugo na nišanu, ali su ga nakon 45 minuta odjednom pustili da ide.

Ova decenijska avantura bila je ispunjena izazovima i trenucima radosti, a Pedersen danas gleda na nju kao na jedinstvenu priliku da istraži svet i stvori veze sa različitim kulturama. Ovim podvigom postao je prvi čovek koji je posetio sve zemlje sveta bez upotrebe aviona, ostavljajući dubok utisak na sve koji su pratili njegovo putovanje.

Ostavite komentar