Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Portal Lonely planet IZABRAO: Srbija među NAJBOLJIM turističkim DESTINACIJAMA

Reč je o srpskom delu biciklističke rute "Trans Dinarica" koja ima gotovo 350 km i podeljena je na dnevne sekcije od 50 km

Izvor: K1info/b92.net

30/10/2023 > 06:47

podeli vest:

Portal Lonely planet IZABRAO: Srbija među NAJBOLJIM turističkim DESTINACIJAMA
Foto: RINA


Za svoj jubilej - 50 godina postojanja, jedan od vodećih web portala za putovanja Lonely planet, objavio je listu 50 najboljih svetskih destinacija za putovanja u pet kategorija, a svoje mesto među najboljih 10 regija koje treba posetiti u narednoj godini zauzeo je i Zapadni Balkan sa biciklističkim programom "Western Balkans Trans Dinarica Cycling Route", u pitanju je ruta koja prolazi i kroz Srbiju.

Nova biciklistička ruta, počinje u Sloveniji, a završava se u Srbiji, proteže se kroz 2.000 kilometara nezaboravne avanture, saopštila je Turistička organizacija Srbije.

Biciklisti ovom rutom, prateći novu mapu, imaće mogućnost da se provozaju stazama koje vode kroz krševite planinske predele, uz kristalne reke, obilazeći nacionalne parkove, pronaći kulturne stanice, Unesko lokacije i druge zanimljivosti na tom putu, a sve uz osvrt na održivi turizam regiona.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Za Srbiju je značajna, jer staza neće voditi kroz velike gradove već ruralne predele, pa će lokalne zajednice na tom putu imati najviše koristi od ovog projekta.

Srpski deo biciklističke rute "Trans Dinarica" ima gotovo 350 kilometara i podeljen je na dnevne sekcije od 50 kilometara, sa naznakom mesta za prenoćište na kraju svakog dana vožnje. Povezuje osam balkanskih država, prolazeći kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju.

Ruta počinje blizu Tutina, zatim prolazi kroz region Sandžak, do Novog Pazara, pre nego što krene severozapadno do Sjenice i specijalnog rezervata prirode Uvac. Staza zatim vodi do Zlatibora i etno-sela Drvengrad, a srpski deo rute završava se na obalama reke Drine u Bajinoj Bašti.

Na mapi će se naći lokalni pansionski smeštaj i veza sa lokalnim biciklističkim vodičima, koji će deliti znanje o stanju na putevima. U planu je, tokom naredne godine, obeležavanje same rute adekvatnom signalizacijom.

Ostavite komentar