Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Zamislite da vas JURI krdo NOSOROGA: Otvoren prvi ZOO VRT u kojem životinje nisu ONAKVE na kakve smo NAVIKLI

Ovo su hologrami koje možete gledati, pa čak i imati utisak kao da ih mazite

Izvor: K1info/N1

24/10/2023 > 09:14

podeli vest:

Zamislite da vas JURI krdo NOSOROGA: Otvoren prvi ZOO VRT u kojem životinje nisu ONAKVE na kakve smo NAVIKLI
Foto: Youtube/Printscreen/ Global Update


U Australiji je otvoren zoološki vrt "budućnosti" u kom sve životinje zapravo ne postoje. Reč je o futurističkom zoološkom vrtu, koji je početkom godine otvorila kompanija Akiom Holographics.

Ljubitelji serije Zvezdane staze verovatno se sećaju "holodeka", prostora u svemirskim brodovima gde je posada svemirskog broda Enterprajz odlazila da se zabavi i doživi avanture u kompjuterski generisanom virtuelnom 3D svetu. Nešto vrlo slično, ali još ne tako sofisticirano, sada je stvoreno u australijskom gradu Brizbejnu.

U stvari, to nije pravi zoološki vrt sa životinjama u kavezima ili ograđenim prostorima, već je to zapravo zabavni park koji koristi tehnologiju koja nije korišćena nigde drugde, prenosi britanski BBC.

Zamislite kako kit od 10 metara kako pliva pored vas i vi ga možete maziti bez brige, ili krdo nosoroga da se kupi oko vas, a ako ne pobegnete od njih na vreme, oni bukvalno prođu kroz vas – kao duhovi.

Naime, sve životinje koje se mogu videti u ovom zoološkom vrtu su hologrami – trodimenzionalne pokretne slike nastale uz pomoć laserske svetlosti.

- Životinje uđu u prostoriju, prošetaju kroz nju, možete ih maziti, baš kao u filmovima. Pružate ruku i potapšate lava koji je naišao - rekao je Brus Del, izvršni direktor Aksioma, za BBC.

- Mnogo je smeha, mnogo vikanja… ali kada kit od 10 metara propliva, iz nekog razloga, svi utihnu. Kao iz neke vrste strahopoštovanja prema ovom veličanstvenom stvorenju.

Foto: Youtube/Printscreen/Global Update

 
Holodek možda nije tako daleko

Devedesetominutna predstava zasnovana je na novoj tehnologiji "dubinskog" holograma, koja oživljava holograme i stvara jedinstveno virtuelno iskustvo. Pored vizuelnih senzacija, tehnologija omogućava posetiocima da osete miris cveća i drveća koji se pojavljuju na hologramima.

Ali Aksiom se tu nije zaustavio. Brus Del je rekao da ima ugovore sa vazduhoplovnim gigantom Erbasom i američkom korporacijom Honeivell i gradi hologramski akvarijum za luksuzni hotel u vlasništvu Bila Gejtsa na Maldivima.

Do sada je najveća prepreka u stvaranju holografske virtuelne stvarnosti bila visoka cena. Hologrami zahtevaju mnogo računarske snage.

- Svi očekuju hologramsku revoluciju. Ovo je nešto što vidimo u naučnoj fantastici i moglo je da bude davno. Ali hologrami su uvek bili veoma skupi. Osećali smo da nešto mora da se uradi.

Tako je njegova kompanija razvila algoritme koji omogućavaju korišćenje samo jednog umesto deset računara za kreiranje pokretnog holograma. Holodek iz Zvezdanih staza možda ipak nije tako daleko.

Ostavite komentar