Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Morate da IMATE baš PUNO NOVCA: Ovo je NAJSKUPLJI GRAD u Nemačkoj, a Srbi ga rado biraju

Odlučujući faktor su troškovi stanovanja, a u Minhenu su za 25,1 odsto skuplji od nemačkog proseka

Izvor: K1info/b92.net

29/10/2023 > 08:09

podeli vest:

Morate da IMATE baš PUNO NOVCA: Ovo je NAJSKUPLJI GRAD u Nemačkoj, a Srbi ga rado biraju
Foto: Unsplash.com


Iako svi misle da je Nemačka jedna od najboljih zemalja za život, statistika pokazuje da to nije baš tako. Bar ne svuda u ovoj zemlji. Troškovi života u Minhenu najveći su u Nemačkoj i veći su za 38 odsto nego u okrugu Vogtland na drugom kraju lestvice, saopštili su Nemački ekonomski institut i Savezni institut za istraživanje u građevinarstvu, urbanizmu i prostornom razvoju.

Odlučujući faktor su troškovi stanovanja. Ako se ne uračunaju, razlika između najskupljeg i najpristupačnijeg je mnogo manja - šest odsto, i tada je Štutgart najskuplji grad, a Lir najjeftiniji.

Kada se uračunaju troškovi stanovanja, život u gradu Minhenu je 25,1 odsto skuplji od nemačkog proseka. Sledi okrug Minhen sa 16,7 odsto većim troškovima, Frankfurt (15,9 odsto) i Štutgart (14,8 odsto).

Okrug Vogtland je 9,5 odsto ispod nacionalnog proseka, kao i Grajc. Sledi Gerlic (9,4% ispod), kao i grad Pirmasens i okrug Salclandkreis sa 9,3% ispod proseka. Takođe je posebno skup u popularnim stambenim oblastima, na primer na ivici Alpa ili Bodenskog jezera.

Istočne savezne države, s druge strane, sa izuzetkom Berlina i njegove okoline, imaju tendenciju da budu znatno jeftinije od nacionalnog proseka. Isto važi i za određena područja u centru i severozapadu Nemačke, zapadno od Frankfurta i na krajnjem severu i istoku Bavarske. Proračuni su zasnovani na oko 24 miliona pokazatelja podataka.

Ostavite komentar