Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Posetite SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU u jednom od najlepših gradova ITALIJE

Trst je privlačio trgovce iz čitave Evrope, pa ne čudi što je u jednom trenutku bila i izuzetno jaka srpska zajednica

Autor: K1info/ona

22/10/2023 > 20:23

podeli vest:

Posetite SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU u jednom od najlepših gradova ITALIJE
Foto: Pixabay.com


Jedna od najznačajnijih mediteranskih luka, Trst je od glavnog grada Slovenijeudaljen tek nešto manje od stotinu kilometara, dok ga od Rima deli čak 670 kilometara.

Budući da je bio izuzetno razvijen tokom minulih vekova, ovaj grad je privlačio trgovce iz čitave Evrope, pa ne čudi što je u jednom trenutku bila i izuzetno jaka srpska zajednica u Trstu.

U prilog tome svedoči i velelepna crkva posvećena svetom Spiridonu, koju su posle višedecenijskih sukoba sa grčkom pravoslavnom zajendicom u Trstu, dobili Srbi. Vremenom su i Grci izgradili svoju crkvu u ovom italijanskom gradu i posvetili je svetom Nikoli.

Kosmopolitski grad

Još od perioda praistorije postojalo je naselje na području današnjeg Trsta. Njime su zatim vladali Rimljani, pa Vizantija, da bi kasnije postao deo Franačke. Ipak, najznačajniji period u istorijskom smislu predstavlja vreme vladavine članova dinastije Habzburgovaca, kada se mnogi ljudi iz ostalih delova monarhije doseljavaju, pa Trst postaje pravi kosmopolitski grad, navodi Wikipedia.

Upravo u tom periodu su nikla i neka od velelepnih zdanja, koja se i danas mogu videti u gradu.

Foto: Pixabay.com

 
Centar Trsta

Iako nema nikakvog spora da se i u okolini Trsta mogu videti neke od fascinantnih građevina, među kojima se psoebno izdvaja dvorac Miramare, poznat po neverovatnom pogledu na Jadran, turistima je naročito atraktivan centar ovog italijanskog grada i deo u blizini pristaništa.

Sa pristaništa se može uživati kako u pogledu na more, tako isto i na Trg Ujedinjenja, koji je smešten u centru, ali i na monumentalne palate u tom delu grada, među kojima se posebno izdvaja grčka pavoslavna crkva, koja je posvećena svetom Nikoli, navodi Turismofvg.it.

Izuzev šetnje centralnim gradskim područjem, prilikom posete ovom italijanskom gradu svakako ne bi trebalo propustiti ni uživanje u originalnom kofeinskom napitku, koji je donekle i proslavio Trst, budući da ga prati krilatica da je grad kafe. Uz mnoge savremeno uređene kafeterije, posebno su zanimljive one stare, koje odišu retro atmosferom i u kojima su u svoje vreme uživali u ukusu i mirisu kafe čuveni umetnici poput Itala Sveva ili Džejmsa Džojsa.

Ostavite komentar