Lifestyle > (NE)POTREBNO ZNANJE!

Da li znate da je SULEJMAN VELIČANSTVENI pomogao u lečenju DIJAREJE? A ovo je priča o nastanku JOGURTA

Reč jogurt je turskog porekla i vodi poreklo od reči yogurmak, što znači "stiskati se"

Izvor: K1info

Autor: Goran Jovanović

15/04/2024 > 13:05

podeli vest:

Da li znate da je SULEJMAN VELIČANSTVENI pomogao u lečenju DIJAREJE? A ovo je priča o nastanku JOGURTA
Foto: K1info/Freepik


Nije baš poznato kada je mleko prvi put pretvoreno u jogurt, ali postoje dokazi da su različiti proizvodi od mleka korišćeni u ljudskoj ishrani još pre više od 4.000 godina.

Recimo, u staroj Indiji se kombinacija jogurta i meda smatrala hranom bogova, a sličan status jogurt je imao i u Persiji.

Najstariji pisani trag o jogurtu ostavio je rimski filozof Plinije Stariji, koji je pribeležio da neka nomadska plemena znaju kako da od mleka naprave izvesnu kiselu supstancu osvežavajućeg ukusa.

Međutim, pravi jogurt se verovatno spontano fermentisao od divlje bakterije koja se nalazila na torbama napravljenim od kozje kože, koje su nosili Bulgari, nomadski narod koji je migrirao u Evropu u drugom veku pre nove ere i nastanio se na prostoru današnjeg Balkana na kraju sedmog veka. I stari Turci su koristili jogurt, za šta postoje i pisani dokazi.

Foto: Unsplash.com

 

A prvi zvanični dodir Evropljana sa jogurtom je zabeležen u francuskoj kliničkoj istoriji. Naime, francuski kralj Frensis Prvi je patio od teške dijareje, koju nijedan francuski lekar nije mogao da izleči. Njegov saveznik, turski vladar Sulejman Veličanstveni je, kaže istorija, poslao doktora koji je kralja Frensisa izlečio baš – jogurtom.

A početkom dvadesetog veka, u vreme kada se verovalo da bugarski seljaci neobično dugo žive baš zbog jogurta, bugarski student medicine Stamen Grigorov je prvi proučio mikrofloru bugarskog jogurta, pa je i bakterija koja je odgovorna za nastanak jogurta dobila ime Bacilus Bulgarikus.

Tek, ubrzo posle toga od pravljenja jogurta, biznis je napravio jevrejski preduzetnik Isak Karaso, koji je 1919. godine započeo sa proizvodnjom jogurta u Barseloni.

Inače, reč jogurt je turskog porekla i vodi poreklo od reči yogurmak, što znači stiskati se, kao i od reči yogun, što znači gusto.

Ostavite komentar