Lifestyle > (NE)POTREBNO ZNANJE!

Njen IZUM PROMENIO je ŽIVOTE miliona RODITELJA širom sveta: Treba da joj budu BESKRAJNO ZAHVALNI, a ni ime joj ne znaju

Valeri Gordon je žena koja je izmislila pelene za jednokratnu upotrebu: Nije želela da svoj život provede u pranju, sušenju i peglanju

Izvor: K1info

Autor: Goran Jovanović

19/12/2023 > 14:49

podeli vest:

Njen IZUM PROMENIO je ŽIVOTE miliona RODITELJA širom sveta: Treba da joj budu BESKRAJNO ZAHVALNI, a ni ime joj ne znaju
Foto: K1info/Freepik


Sredinom oktobra 2016. u svom domu u Škotskoj, voljena i okružena mnogobrojnom porodicom, u 94. godini, tiho i mirno preminula je Valeri Hanter Gordon. Najvećem broju ljudi van gradića u kom je živela njeno ime ništa nije značilo ni tada, a ni sada, a šteta je jer – reč je o ženi kojoj milioni majki širom sveta treba da budu beskrajno zahvalne.

Jer, Valeri Hanter Gordon, majka šestoro dece, izmislila je prve pelene za jednokratnu upotrebu!

https://twitter.com/NicolaMcAlley/status/789150032956104704?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E789150032956104704%7Ctwgr%5E818661647eb8b5e5d8cea4bace925d2a5d76dd47%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.istorijskizabavnik.rs%2Fblog%2Fvaleri-hanter-gordon-zena-koja-je-izmislila-pelene

 
 Valeri Hanter Gordon bila je prosečna engleska domaćica sredine 20. veka. Ipak, nakon što je rodila svoje treće dete – sina Nigela 1947. godine jedno je shvatila – nije želela da svoj život provede u pranju, sušenju i peglanju pamučnih pelena. 

I tako je izmislila “Padi”, prve pelene za jednokratnu upotrebu. Valeri ih je u prvo vreme izrađivala od starih padobrana, pamuka i vate i napravila je stotine komada sedeći za šivećom mašinom za kuhinjskim stolom.

Prvo sam mislila da je pelene za jednokratnu upotrebu sigurno moguće negde kupiti. Bila sam šokirana da se toga niko ranije nije dosetio i pomislila sam – to je lako, ja ću to napraviti! Nije bilo lako uopšte, ali je vredelo – ispričala je gospoša Gordon u intervjuu za BBC dat 2015. godine. 

Nakon što je proizvod pokazala prijateljicama, one su se oduševile i nije mnogo prošlo, a Valeri je ovakve pelene počela da izrađuje i za njih, stalno usavršavajući dizajn i izdržljivost.

Sve majke su želele da prestanu da peru pelene. Svi koji su videli moj izum rekli bi: “Molim te, napravi i nama”. I tako sam završila za šivećom mašinom praveći preko 600 komada – sećala se Valeri.

Forme pelena tokom istorije 

Egipćani, Azijati i Rimljani, kao i mnoge druge civilizacije koje su ostavile pisano svedočanstvo o sebi, pominju i upotrebu pelena. Ovo korisno higijensko pomagalo su koristile sve klase - bilo da se radilo o kraljevskim ili sirotinjskim bebama.

Nakon antičkog perioda, mnogi Evropljani su pravili pelene od lana ili od vune - koje su se čvrsto omotavale bebama oko nožica, a zatim dijagonalno oko pojasa.

U vreme otkrića Amerike, majke su pelene pravile od zečje kože i punile ih travom, isto kao i pripadnici plemena Inka u Južnoj Americi. U toplim, tropskim krajevima, bebe su uglavnom držane gole, dok su se mame trudile da „predvide“ kada bi mogao da naiđe problematični trenutak, kako bi izbegle nered u kući, ako nas razumete... A pelene su pravili i Eskimi i to od kože morskog psa, pa su ih punili mahovinom.

Od 1800. godine, bebe u Evropi i Severnoj Americi su nosile preteču moderne pelene - lanenu tkaninu kockastog oblika. A prvu masovnu proizvodnju pelena je pokrenula izvesna Marija Alen 1887. godine u Americi.

Početkom 20. veka, mnoge zabrinute majke su počele da iskuvavaju pelene, u nadi da će tako smanjiti česte osipe i ojede kod svojih beba. Do tada se čestom menjanju pelena nije pridavao veliki značaj. Poznato je da su u vreme engleske kraljice Elizabete bebama menjane pelene na nekoliko dana (jadne bebe).

Sledeća bitna osoba za ovu priču je Merion Donovan, američka domaćica, koja je poznata po tome što je izumela Boater - prve vodootporne pelene, napravljene od plastične zavese za tuširanje i napunjene pamučnim pelenama.

Tek, kako je vreme prolazilo, higijenska pelena je imala brz razvoj na tržištu Evrope i Severne Amerike. Nakon svega, došla je i 1959. godina kada je Vik Mils, radnik kompanije „Procter & Gamble“, želeći bolju zaštitu za svog unuka - izmislio danas čuvenu Pampers pelenu, koja je na tržište lansirana 1961. godine.

Ostavite komentar